Vermoeidheid: vijf tips om van je winterdip af te komen

Een flinke hoeveelheid zonnestralen en een aangenaam temperatuurtje, dat is waar voor veel mensen de zomer voor staat. Iedereen is nét wat vrolijker en heeft genoeg energie. Iets wat in de herfst en de winter een stuk minder vanzelfsprekend is. Vier op de tien Nederlanders heeft in de winterperiode meer last van vermoeidheid dan in de zomer. Wij geven je vijf tips waarmee jij de koude en natte dagen energieker doorkomt.

Wees zuinig met je energie

Veel mensen hebben een aantal dagen nodig om zich aan te passen aan de wintertijd. Het eventueel afschaffen van de wintertijd is momenteel een hot thema in de media. Een beslissing is er nog niet over gevallen dus voorlopig moeten we ermee om zien te gaan. Geef jezelf een paar dagen de tijd om aan het terugzetten van de klok te wennen. Ben je eenmaal zover? Dan is het belangrijk om regelmaat te krijgen in je dagelijkse bezigheden. Onderzoek toont namelijk aan dat activiteiten die je met regelmaat uitvoert tien keer minder energie kosten dan activiteiten die niet tot je dagelijkse ritme behoren. Een gemakkelijke manier om energie te besparen.

Vul vitamine D aan

Vermoeidheid kan een gevolg zijn van een tekort aan vitamine D. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en dat vul je namelijk niet meer aan wanneer de herfst is aangebroken. Je bent dus het hele jaar afhankelijk van de voorraad die je in de zomermaanden aangelegd hebt. De kans is aanwezig dat je in de zomer niet genoeg zonnige uurtjes hebt meegepakt. Het aanvullen van dat tekort kan je vermoeidheid verminderen.

Eet gezond

Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar in de wintermaanden helemaal. Zorg ervoor dat je iedere dag van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Probeer suiker- en vetrijke snacks te vermijden. Deze bevatten veel calorieën en leveren weinig waardevolle energie op. Kies wat vaker voor een smoothie en eet veel groenten. Hier krijg je energie van en zo krijgt je weerstand ook nog eens een boost.

Kies vitaminerijk voedsel

In de strijd tegen winterse vermoeidheid kunnen vitamine B1, B2 en B6 een belangrijk wapen zijn. Deze vitamines hebben een positieve invloed op jouw gemoedstoestand. Je vindt deze vitamines vooral in magere vleessoorten en volkoren-, kaas- en melkproducten. Heb je een actief leven en staat er een drukke periode voor de deur? Dan kan het slikken van multivitamine jouw energieniveau een duwtje in de juiste richting geven.

Beweeg en voorkom vermoeidheid

Een belangrijke stof die je energie geeft is endorfine. Dat is een stof die je aanmaakt tijdens het sporten. Probeer minimaal vijf dagen per week een half uur te bewegen. Dat mag best intensief zijn, maar zelfs een wandeling of een rondje fietsen is voldoende.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel