Een mooie bruine huid? Zelfbruinende crème is gezonder dan zonnen.

Een zelfbruiner wordt op de huid aangebracht en geeft tijdelijk een bruine kleur. De meeste zelfbruiners bevatten dihydroxyaceton (DHA). Dat is een synthetische suiker die zich aan de eiwitten in de buitenste huidlaag (hoornlaag) hecht. Waar de hoornlaag dik is, krijgt u een wat sterkere bruinkleuring. Zo worden bijvoorbeeld handpalmen bruin, maar ook de hoornlaag bij puistjes is vaak dikker dan de gezichtshuid.

Een zelfbruiner goed gebruiken

De werking begint na het aanbrengen en is na ongeveer zes uur uitgewerkt. De kleur houdt drie tot vijf dagen. Na 30 dagen is de kleur volledig verdwenen. Het is dus zaak om de zelfbruinende crème iedere 1-2 weken aan te brengen om de kleur te behouden.’

Het is de kunst om een zelfbruiner zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen zodat een egale bruine kleur ontstaat. Er zijn zelfbruiners die al gekleurd zijn, zodat u beter kan zien dat u het goed aanbrengt en geen plekjes overslaat. De tijd nemen voor het aanbrengen is eigenlijk de beste tip.

Zo werkt het:

 • Breng de bruiner bij voorkeur ’s avonds aan. Sommige crèmes laten namelijk een laagje achter op de huid dat de eerste uren onaangenaam kan ruiken.
 • Begin altijd met een dun laagje en herhaal het geleidelijk aan om een donkerder effect te krijgen. Met een paar dunne laagjes zelfbruiner is het resultaat mooier dan in één keer een dikke laag. U kan de zelfbruiner elke dag aanbrengen tot de gewenste bruine kleur is bereikt. Daarna om de drie of vier dagen opnieuw aanbrengen om de kleur in stand te houden. Vindt u dat de kleur te intens wordt, sla dan een paar dagen over.
 • Hoe zachter uw huid, hoe gelijkmatiger de teint wordt. Gebruik een zachte peeling of een scrubborstel op uw lichaam vóór u de bruiner gebruikt. Besteed tijdens het scrubben extra aandacht aan ruwe plekken zoals de ellebogen en de knieën. Hier is de huid dikker en wordt de zelfbruiner sneller donker, dat kan een onnatuurlijk resultaat geven.
 • Breng de zelfbruiner altijd aan op een droge, afgeschminkte huid. Gebruik zo weinig mogelijk hydraterende melk; alleen op de droge plekjes, zoals ellebogen, hielen, voeten en knieën.
 • Zelfbruiners hechten zich slecht aan een ingesmeerde huid. Zorg dat de benen goed onthaard zijn, doe dit de avond van tevoren zodat de huid nog even kan herstellen.
 • Begin bij de voeten en smeer gelijkmatig naar boven. Doe uw gezicht het laatst. Een druppel op uw voorhoofd, wangen, kin en neus en goed uitsmeren. Niet op de haargrens en wenkbrauwen aanbrengen. Veeg over uw wenkbrauwen met een reinigende lotion op een watje. Zorg ervoor dat u het gebied rond uw oren niet vergeet.
 • Was onmiddellijk na het aanbrengen van de zelfbruiner goed uw handen en borstel uw nagels. Anders kleuren handpalmen en nagelriemen onnatuurlijk bruin.
 • Wacht 10 tot 15 minuten af totdat de zelfbruiner inwerkt alvorens u aan te kleden. Anders loopt u een risico op vlekken.
 • Niet zwemmen of douchen. Wacht hiermee tot de zelfbruiner is uitgewerkt (na ca. 6 uur). Wacht ook met sporten in verband met zweten.
 • Als u zelfbruinende producten langere tijd bewaart, dan gaat de bruinende kwaliteit ervan achteruit. Koop dus liever kleinere verpakkingen en bewaar ze niet langer dan één seizoen.
 • Gebruik geen bruiningspillen. Deze bevatten meestal de stof canthaxanthin. Deze stof zorgt ervoor dat uw huid verkleurt door de kleurstoffen die erin zitten. Het resultaat is bij iedereen anders. De effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend.

Waar u op moet letten bij een zelfbruiner

Een kunstmatig bruine teint beschermt u niet tegen de zon en UV-straling. Gaat u dus, met uw bruine huid, de zon in, gebruik dan altijd een goede zonnebrandcrème.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel