Geloof het of niet, fruit en groenten helpen tegen longkanker!

Büchner onderzocht de relatie tussen groenten- en fruitconsumptie, zowel de hoeveelheid als de variatie in consumptie, en het risico op long- en blaaskanker.

Hij deed zijn onderzoek binnen de studie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Tussen 1991 en 2000 deden meer dan een half miljoen mensen mee aan deze studie, verspreid over tien Europese landen.

In de studie kregen 1.830 mensen de diagnose longkanker te horen. De hoeveelheid groenten die deze mensen hadden gegeten, bleek niet van invloed op het longkankerrisico. Maar een gevarieerde consumptie van groenten leek een positief effect te hebben op het risico op longkanker.

Fruit, groente en roken

Wat fruit betreft maakt het soort fruit niet zoveel uit. Het is vooral de hoeveelheid die de kans op longkanker verlaagt. Voor zowel de hoeveelheid, als voor de variatie in groenten- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral voor rokers zijn gevonden.

De groenten- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan van plaveiselcellongkanker, een vorm van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken. In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op blaaskanker.

Stoppen met roken is nog altijd de belangrijkste maatregel om de kans op long- en blaaskanker te verlagen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel