Dagelijks een aspirine slikken... slim of juist niet?

Aspirine verdunt het bloed en voorkomt het ontstaan van bloedpropjes en beroertes. Maar het dagelijks gebruik van aspirine kan ook blauwe plekken en bloed in de urine veroorzaken, en zelfs maagbloedingen en hersenbloedingen. Wanneer wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Aspirine, positief of negatief effect?

Bij mensen die al een beroerte meegemaakt hebben heeft aspirine een gunstig effect. Maar hoe zit het bij gezonde mensen? Dat is een langlopende discussie onder artsen. Bij negen van de tien vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten slechts af met 1% of minder.

Alleen bij sommige vrouwen boven de 65 jaar heeft aspirine een gunstig effect. Maar om één geval van hart- en vaatziekten te besparen moeten wel 50 vrouwen behandeld worden. Voor vrouwen onder de 65 heeft het gebruik van aspirine dus geen positief effect, wordt geconcludeerd.

Het is een ondersteuning van het Nederlandse beleid om terughoudend te zijn met aspirine bij gezonde mensen. Maar in de Verenigde Staten geven artsen veel vaker aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel