Wat is cholesterol? Hoe hou ik het onder controle?

De laatste decennia lijden steeds meer mensen aan een verhoogd cholesterol gehalte. De schattingen lopen uiteen, maar gemiddeld genomen hebben 10% van mannen en vrouwen boven de 40 jaar er last van.

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor het lichaam voor de aanmaak van hormonen, celwanden, vitamine D en gal. Het wordt hoofdzakelijk aangemaakt door de lever. Aangezien het niet oplosbaar is in water (hydrofoob) wordt het verpakt in kleine bolletjes van lipoproteïnen en zo via het bloed vervoerd naar de plaatsen in het lichaam waar het nodig is.

Op het moment dat het cholesterol vanuit de lever naar de verschillende plekken in het lichaam wordt vervoerd, gebeurt dat via de LDL (Low Density Lipoproteïnen). Het overtollige cholesterol in het bloed wordt door de HDL (High Density Lipoproteïnen) weer terug vervoerd naar de lever, om daar samen met gal via de ontlasting het menselijk lichaam te verlaten.

Een te hoog LDL gehalte (cholesterol dat vanuit de lever het bloed in gaat) wordt door de medische wetenschap als risicovol beschouwd, terwijl een hoog HDL gehalte (cholesterol dat wordt terug vervoerd naar de lever) als gunstig wordt gezien.

Wanneer is het cholesterol te hoog?

Indien uw cholesterol gehalte wordt gemeten, dan wordt de waarde van zowel het LDL cholesterol als het HDL cholesterol samen gemeten. Dit is dan het totale cholesterolgehalte. Uw arts zal volgens een schema werken en rekende houden met uw omstandigheden.

Hoe ontstaat een te hoog cholesterolgehalte?

Het feit dat een persoon een te hoog LDL cholesterol heeft, wil zeggen dat de vetstofwisseling in de lever niet goed functioneert. Het falen van een correcte vetstofwisseling in de lever kan ontstaan vanuit:

  1. Erfelijkheid: Een persoon kan worden geboren met DNA waarin is bepaald dat de kans op een verhoogde cholesterolaanmaak in de lever hoog is. Hier kan momenteel niets aan worden gedaan tot het moment dat de medische wetenschap in staat is om de genen waarin dit vastligt te veranderen. Deze technologie wordt wel al uitgebreid bestudeerd, maar op werkbare oplossingen moeten we waarschijnlijk nog minimaal 20 jaar wachten.
  2. Ophopingen van zure afvalstoffen in de lever: Gedurende ons leven komen via o.a. onze levensstijl en onze voeding veel afvalstoffen vrij die niet door het lichaam worden uitgescheiden. Wanneer deze afvalstoffen zich ophopen in de verschillende delen van het lichaam, waaronder de lever, dan kan dat leiden tot een verstoring van het stofwisselingsproces.

Wat zijn de risico’s van een te hoog cholesterolgehalte?

Het risico van een te hoog cholesterolgehalte wordt door de huidige medische wetenschap gevonden in het proces dat overtollig LDL cholesterol zich kan gaan hechten  aan de vaatwanden. Deze plakvorming maakt de bloedvaten dan nauwer en stugger.

Bloedvaten kunnen dan op gegeven moment dichtslibben met alle gevolgen van dien. Tevens kan de bloeddruk verhogen omdat het hart harder moet pompen om het bloed door de nauwe aders de krijgen.

Wat kun u doen tegen de risico’s van een hoog cholesterolgehalte?

Natuurlijk is verantwoorde voeding een belangrijk item. Gebruik minder vet en zorg voor voldoende ballaststoffen. Voldoende drinken en speciaal water met mineralen heeft een gunstig effect op uw cholesterolspiegel. Diverse voedingssupplementen bevatten de juiste stoffen die eveneens een gunstige invloed hebben.

Sedalipid is er daar één van en zorgt voor een verantwoord vet- en cholesterolgehalte. Het helpt bij de verlaging van het vet- en cholesterolgehalte en zorgt voor een gezonde vet- en cholesterolspiegel. Daarnaast wordt Sedalipid geadviseerd voor een goede conditie van de bloedvaten. Het houdt de bloedvaten schoon en soepel. Sedalipid is goed voor het hart en past in een cholesterolverlagend en -arm dieet.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel