Recept: Vegan Wellington
person Door: ( Auteur ) Marion Pluimes , calendar_today Geplaatst op:Deze vegan Wellington is een rijkgevuld en hartig hoofdgerecht met een volle umamismaak. De combinatie van linzen, paddenstoelen, noten en kruiden zorgt voor een stevige vulling die perfect samengaat met krokant bladerdeeg. Geschikt als feestelijk (kerst) gerecht of als plantaardig alternatief voor een klassieker.
Ingrediënten vegan Wellington
- 1 pak bladerdeeg (ca. 320 gram)
- 100 gram rode linzen
- 50 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 100 gram wortel
- 100 gram prei
- 200 gram champignons
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel bouillonpoeder
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel majoraan of marjolein
- 1 theelepel karwij
- 1 tot 2 theelepels zout
- 1 eetlepel paddenstoelenpoeder*
- 2 tot 3 dl heet water
- 50 gram havervlokken
- 75 gram pecannoten of walnoten
- 1 tot 2 eetlepels tamari
- Optioneel: rozemarijn en tijm
Bereiding van de vegan Wellington
Voorbereiden
- Laat het bladerdeeg indien nodig ontdooien.
- Week de linzen 15 minuten in ruim koud water en laat uitlekken.
- Snijd ui, wortel en knoflook fijn.
- Snijd de prei in dunne ringen en de champignons in 4–6 kwarten.
Vulling bereiden
- Verhit olijfolie en bak ui en wortel.
- Voeg knoflook en prei toe en bak verder tot goudbruin.
- Bak de champignons mee tot ze goed kleuren.
- Voeg tomatenpuree, kruiden, zout en paddenstoelenpoeder toe en bak kort mee.
- Voeg linzen en water toe, breng aan de kook en laat 20–30 minuten zacht pruttelen met deksel.
Afmaken
- Rooster de havervlokken in een droge pan.
- Rooster de noten 7 minuten in de oven op 140 °C en hak grof.
- Meng vlokken, noten en tamari door de linzenvulling.
- Laat de vulling afkoelen tot lauw of koud.
Oven
- Verpak de vulling langwerpig in het bladerdeeg.
- Kerf de bovenkant in of maak een vlechtwerk.
- Bestrijk met sojamelk.
- Bak 25–35 minuten op 200 °C tot gaar en goudbruin.
Over De Groene Kookacademie
Sinds 2022 is de kookstudio van Marion Pluimes gevestigd in het pand van Broeders. Marion is expert in biologisch en vegetarisch koken/ Vanuit de Groene Kookacademie verzorgt zij kooklessen, workshops en demonstraties. Daarnaast runt zij als The Loffly Chef een cateringservice en bereidt zij gezonde maaltijdcomponenten die in de winkel verkrijgbaar zijn.
Ontdek de gratis receptenmap van De Groene Kookacademie!
Vol kookinspiratie, handige video’s, ebooks, tips en menu’s. Allemaal verzameld op Huddle. Meld je nu aan en ontvang direct je persoonlijke inlogcode per mail. Perfect om op elk moment bij de hand te hebben. Klaar om te koken, lezen en genieten?
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor je reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.