Gezonde voeding

Ervaringen koolhydraatarm dieet_Blog_2021_07

Ervaringen koolhydraatarm dieet

07 jul. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

Zoals wij al eerder geschreven hebben zijn koolhydraatarme diëten ontzettend populair geworden. De een doet het om af te vallen, de ander om diabetes te bestrijden en er zijn ook mensen die het dieet volgen om met de laatste trends mee te gaan. Maar wat voor resultaten kun je behalen met dit dieet? Luister eens naar de koolhydraatarme dieet ervaringen van anderen!Resultaten koolhydraatarm dieetKoo...
Lees meer
Alternatief voor brood_blog_2021_06

Alternatief voor brood

25 jun. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

In Nederland zijn we dol op brood en eten we het vaak als ontbijt én lunch. Brood, en dan vooral de volkoren variant, bevat belangrijke voedingsstoffen zoals jodium en vezels. Toch vermijden tegenwoordig steeds meer mensen brood, omdat het veel koolhydraten levert en daardoor als dikmaker wordt gezien. Maar wat zijn dan gezonde alternatieven voor brood?Broodvervangers Om af te vallen volgen v...
Lees meer
Kokosolie gezond_blog_2021_06

Kokosolie gezond?

01 jun. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

Aan kokosolie worden veel positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Zo zou het gebruik van kokosolie kunnen helpen bij het afvallen, het verbeteren van je hersenfunctie, het doden van bacteriën, virussen en schimmels en je haar en huid beschermen. Maar hoe komt het dat deze olie als gezond wordt beschouwd?Kokosolie afvallenAllereerst zou het gebruik van kokosolie je kunnen helpen met afvallen o...
Lees meer
Welke honing is gezond en waarom is deze gezond_blog_2021_04

Welke honing is gezond en waarom is deze gezond?

27 apr. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

Het is een mierzoet voedingsmiddel en we voegen het toe aan bijvoorbeeld thee of griekse yoghurt: honing. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten honing en allemaal zien ze er verschillend uit en smaken ze anders. De smaak van de honing wordt bepaald door uit welke bloem de bijen hun nectar halen. Maar welke soorten zijn er en zijn deze gezond?Welke honing is gezond?De standaard honing ui...
Lees meer
Havermoutontbijt gezond of niet_blog_2021_04

Havermoutontbijt, gezond of niet?

12 apr. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

Als Nederlanders aan ontbijt denken dan wordt er al snel aan brood gedacht. Om wat afwisseling in je ontbijtpatroon aan te brengen kun je kiezen voor havermout. Havermout is een volkoren graanproduct en in principe is dat een bewuste keuze. Hoe gezond het daadwerkelijk is, hangt af van met welke producten je het eet en hoe vaak je dat doet. Maar hoe eet je havermout als ontbijt?Ontbijt met havermo...
Lees meer
Kleinere gezondheidsrisico�s bij zoutarm dieet_blog_2021_03

Kleinere gezondheidsrisico’s bij zoutarm dieet

24 mrt. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

De meest populaire smaakmaker die we toevoegen aan ons eten is zout. We doen dit echter zo fanatiek dat 85% van de Nederlanders dagelijks teveel zout binnenkrijgt en het eten van te veel zout brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Daardoor is het hoog tijd om een zoutarm dieet te overwegen.De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram per dag, terwijl we gemiddeld het dubbele tot ...
Lees meer
Kies voor kwaliteit, neem een gezond ontbijt_blog_2021_01

Kies voor kwaliteit, neem een gezond ontbijt

20 jan. 2021, ( Auteur ) Hélène Melis

Het is een cliché en iedereen weet het, maar het is echt zo: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoek wijst uit dat mensen die niet ontbijten vier keer zoveel kans op overgewicht hebben dan mensen die de eerste maaltijd van de dag niet overslaan. Maar wat is dan een gezonde maaltijd om je dag mee te starten? Wanneer je ontbijt wordt je spijsvertering direct op gang ge...
Lees meer
eiwitrijke-voeding

Eiwitrijke voeding: afvallen zonder spierverlies

14 apr. 2020, ( Auteur ) Hélène Melis

Het dagelijks binnenkrijgen van eiwitrijke voeding is erg belangrijk voor ons lichaam. Eiwitten leveren energie en aminozuren en daarmee houden we onze spiermassa intact. Toch krijgt niet iedereen genoeg eiwitten binnen en dat kan op den duur leiden tot lichamelijke problemen. Maar hoeveel eiwitten moeten we dan nemen? Om te bepalen hoeveel eiwitten een persoon dagelijks nodig heeft kun je uitgaa...
Lees meer
Spijsvertering

Een goede spijsvertering begint in je mond

24 mrt. 2020, ( Auteur ) Hélène Melis

Een goede spijsvertering is nodig om gezond te blijven. Het zorgt ervoor dat het lichaam de juiste voedingsstoffen tot zich neemt en uitscheidt. Een ontregelde spijsvertering kan lichamelijke klachten met zich meebrengen waarbij vooral de maag en de darmen het moeten ontgelden. In deze blog nemen we de voedselvertering eens onder de loep. Wat is de spijsvertering? De spijsvertering, oftewel digest...
Lees meer
Brood

Waarom is (biologisch) brood gezond?

17 feb. 2020, ( Auteur ) Hélène Melis

Wat zit er in brood en waar wordt het van gemaakt? Brood is gemaakt van een graansoort, bijvoorbeeld tarwe, spelt, haver, maïs, gerst of rogge. In granen zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel, dus van volkorenmeel, wantjuist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebb...
Lees meer
Nierstenen

Nierstenen: kristallen van zouten en mineralen

26 nov. 2019, ( Auteur ) Hélène Melis

Een veelvoorkomende lichamelijke kwaal in de westerse wereld is last hebben van nierstenen. In ons land heeft ongeveer 1% van de bevolking last van deze kristallen van zout en mineralen. Gelukkig krijgt maar 0,1% van de mensen er daadwerkelijk klachten van. En dat is maar goed ook want nierstenen kunnen behoorlijk wat pijn veroorzaken.Symptomen nierstenenIn de meeste gevallen leveren nierstenen, o...
Lees meer
it’s-Amazing-Biologisch-Matcha-Powder

Matcha poeder: de groene thee sensatie uit Japan.

07 aug. 2018, ( Auteur ) Hélène Melis

Matcha poederBevat vijf x zoveel anti-oxidanten dan het gemiddelde kopje groene thee. Matcha is eeuwenlang een goed bewaard geheim geweest, voorbehouden aan de Japanse Keizer en zijn elite, totdat een boeddhistische monnik deze krachtige groene thee ontdekte. Hij verkondigde het als wonderbaarlijk geneesmiddel en introduceerde Matcha als meditatiedrank in de kaste van de Samoerai. Sindsdien is het...
Lees meer
Natuurlijk-eten-genezen

Lekker eten en je lichaam in balans brengen

01 feb. 2018, ( Auteur ) Hélène Melis

Voel jij je goed in je lichaam? Ben je blij met je energie en slaap je goed? Wil je niet elk jaar ‘een maatje groter’ moeten kiezen in de kledingswinkel? Naast de gezondheidsklachten die ontstaan door (over)gewicht, dragen extra kilo’s ook soms bij aan een slecht zelfbeeld en ontevredenheid. Wil je daar verandering in brengen maar weet je niet hoe? Wil je met plezier gaan eten en je beter gaan voe...
Lees meer
Lima-blog

Glutenvrije volkoren havermoutpap in drie varianten zonder kooktijd

24 jan. 2018, ( Auteur ) Hélène Melis

Stoom je klaar om door het gure weer naar je werk te fietsen met een kom glutenvrije havermoutpap van Lima. Omdat je ’s morgens geen uren de tijd hebt, komt Lima met een nieuwe lijn Express Porridge die je in een handomdraai verwarmt door er een opgewarmde drank op te schenken. Koken is niet nodig. Binnen enkele minuten heb je een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel staan. Verwen jezelf n...
Lees meer
kerstmis-gezond

Kerst vieren op een gezonde én leuke manier

05 dec. 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Kerst is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Je bent samen met vrienden en familie en geniet van ieders aanwezigheid. Al die gezelligheid gaat vaak gepaard met lang tafelen. Een kerstontbijtje of -brunch hier, een uitgebreid diner daar. Iedereen kent het wel. Veel mensen eet te veel en te ongezond met kerst. Hieronder een aantal tips om de kerstdagen gezond door te komen.T...
Lees meer
bouwenstoffen-mineralen-blogs

Mineralen: de onmisbare bouwstoffen

24 mei 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Mineralen, ze worden vaak in één adem genoemd met vitamines. Toch zijn deze bouwstoffen een stuk minder bekend dan hun verwanten. En dat is niet zo handig want mineralen zijn onmisbaar voor de mens. Wat zijn mineralen en wat doen ze in ons lichaam? Tijd om er eens wat meer aandacht aan te besteden!Wat zijn mineralen?Mineralen zijn bouwstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken...
Lees meer
Biologische-Speciaalzaak

Broeders biologische speciaalzaak voor uw favoriete producten

01 mei 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Mensen zijn tegenwoordig steeds meer bezig met het milieu en dierenwelzijn. Bij biologische voeding wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met deze zaken. Biologische producten zijn dan ook niet meer weg te denken in iedere supermarkt. Toch is de keuze daar lang niet zo groot als bij een biologische supermarkt of speciaalzaak als de onze. Bovendien zijn alle biologische droogwaren ook online te k...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

Super- & rawfoods bomvol belangrijke voedingsstoffen

12 apr. 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Super- en rawfoods waren een aantal jaren geleden nog vrij onbekend, maar inmiddels heeft iedereen wel eens gehoord van goji bessen, chiazaad en quinoa. Er zijn boeken over volgeschreven en we kunnen zeggen dat superfoods een trend geworden zijn. Maar wat zijn superfoods precies en wat voor effect hebben ze?SuperfoodsSuperfoods zijn voornamelijk biologische voedingsproducten die veel verschillende...
Lees meer
Detoxen

Start met detoxen en reinig je lichaam

22 mrt. 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Gezond leven is voor iedereen belangrijk. Veel mensen proberen zo gezond mogelijk te eten, voldoende te bewegen en 8 uur per nacht te slapen. Helaas lukt dit niet altijd. Uitgebreid tafelen met een biertje of wijntje erbij en vervolgens te laat naar bed gaan. Dit herkent iedereen en dat is helemaal niet zo erg. Het is alleen wel belangrijk om je lichaam te laten herstellen en de afvalstoffen af te...
Lees meer
Glutenvrij gezonder_blog_2017_03

Glutenvrij gezonder?

07 mrt. 2017, ( Auteur ) Hélène Melis

Wat zijn gluten nou eigenlijk en is het gezonder om glutenvrij te eten?Wat zijn gluten?Gluten zijn een eiwit dat in een aantal granen voorkomt: in tarwe, spelt, gerst en rogge. Precies de graansoorten waar het meeste brood van gebakken wordt. De gluten in die granen maken het brood lekker luchtig. De laatste tijd lijkt het wel of gluten helemaal niet gezond zijn. Dat geldt maar voor een kleine gro...
Lees meer
Gezond_drinken_blog_2016_07

Proost! Naast gezond eten is ook gezond drinken heel belangrijk!

20 jul. 2016, ( Auteur ) Hélène Melis

Wie biologische groente en fruit eet, kiest voor gezonde producten. Naast gezond eten is ook gezond drinken heel belangrijk. Zeker nu het zomerse weer in Nederland al dagen aanhoudt, is het van belang om goed op jezelf te letten en extra veel te drinken.Afvoeren afvalstoffenJe lichaam gebruikt dit vocht om alle afvalstoffen af te voeren en om op de juiste temperatuur te blijven. Gemiddeld heb...
Lees meer
Voeding-blog

Voeding, voedsel en koolhydraten! Wat houdt het allemaal in?

21 apr. 2016, ( Auteur ) Hélène Melis

Voedsel en voeding zijn verschillende begrippen. Voedsel is dat wat we eten en drinken, wat ons de nodige energie geeft om actief te kunnen zijn. Voeding is de optelsom van voedsel en de spijsvertering (de opname en uitscheiding van voedingsstoffen). Het eten van gezond voedsel is dus belangrijk, maar de spijsvertering bepaalt of al die voedingsstoffen ook op de juiste manier worden opgenomen. Wat...
Lees meer
Peulvruchten

Peulvruchten eten is gezond! 1x per week is het advies!

22 mrt. 2016, ( Auteur ) Hélène Melis

Nederlanders eten gemiddeld 1 gram peulvruchten per persoon per dag! Het is duidelijk dat dit niet overeenkomt met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad die adviseren één keer in de week peulvruchten te eten. Ondanks dat er bij dat advies geen hoeveelheid wordt benoemd komen wij op dit moment niet in de buurt van dit advies. Wat zijn de voordelen van peulvruchten?Het heeft voordelen als Ne...
Lees meer
Detoxen

Ontgiften van je lichaam? Detoxen!

16 feb. 2016, ( Auteur ) Hélène Melis

Veel mensen proberen zo gezond mogelijk te leven. Echter zijn er maar weinig mensen die letten op verzadigde vetzuren, kunstmatige smaakmakers en een calorie meer of minder wanneer het een feestdag en/of vakantie is. Logisch! Wanneer je gezellig met familie en/of vrienden aan tafel zit te borrelen wil je hier natuurlijk helemaal niet aan denken. Het is wel belangrijk om je lichaam te ontdoen van a...
Lees meer
Graan

Zes populaire granen

01 feb. 2016, ( Auteur ) Hélène Melis

Graan is een verzamelnaam voor zaden afkomstig van grassen. Broeders Gezondheidswinkel heeft verschillende granen in het assortiment, in dit artikel geven we een toelichting van de zes populairste graansoorten.HavermoutHet verschil tussen havermout en havervlokken is de grootte van de vlok. Havermout heeft een kleinere vlok met een kortere kooktijd.TarweTarwe is één van de meest verbouwde graangew...
Lees meer
Chiazaad-Chiazaadolie-Omega-3

Chiazaad! Een klein zaadje met grote invloed op de gezondheid!

27 okt. 2015, ( Auteur ) Hélène Melis

Chiazaad! De rijkste bron van omega-3!Chiazaad staat bekend als energiebron en om haar vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Maar bovenal ontleend chiazaad haar bijzondere reputatie omdat de uit chiazaad koudgeperste olie de rijkste natuurlijke bron van Omega-3 (60%) is die er te vinden is! Bovendien heeft dit vloeibare goud de ideale 3:1 verhouding Omega-3:Omega-6! Hierdoor is Chiazaadolie ...
Lees meer
Kerst-blog

Hoe kom je de kerst vrolijk en gezond door? Volg onze 10 tips!

15 dec. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

1. Lach zo veel mogelijk met kerst!Lachen is wetenschappelijk bewezen gezond. Speel daarom eens wat actieve imitatiespellen waarbij je veel moet doen en bovendien veel kan lachen. De endorfine die hierbij vrijkomen zorgen voor een gelukkig gevoel en kunnen zelfs een pijnstillend effect hebben.2. Zoen en knuffel zo veel mogelijkLaat je partner, kinderen, familie en vrienden weten dat je om ze geeft...
Lees meer
Superfoods Supergezond_blog_2014_11

Superfoods Supergezond!

05 nov. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

De term Superfoods duidt op voedingsmiddelen die een uitzonderlijk hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen bevatten en die in feite natuurlijke energiebronnen zijn. De oermens kwam door het eten van bepaalde planten, vruchten, noten en zaden aan de nodige energie. Veel van deze oerproducten worden herontdekt. We noemen ze Superfoods omdat ze supergezond zijn! Wat zijn Superfoods? Superfoods...
Lees meer
Biologisch-voedsel-mét-logo

Biologische kwaliteit

08 sep. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Veel mensen kiezen voor biologische kwaliteit omdat ze de smaak lekkerder vinden, ze het idee hebben dat het gezonder is of omdat de dieren het beter hebben op de biologische boerderij. Wetenschappelijk is er veel discussie of biologisch gezonder is. Daar zijn wel een heleboel aanwijzingen voor, maar harde bewijzen zijn er nog niet veel. Half juli verscheen een nieuwe, omvangrijke metastudie in he...
Lees meer
Biologisch-eten-mét-logo

Een bord vol bio

01 sep. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Als je een paar jaar geleden uit eten ging, was de kans groot dat de ober je een biefstuk van een halve kilo voorschotelde, overgoten met jus en met twee blaadjes sla bij wijze van garnering. Zo’n typisch gerecht dat lekker klinkt op de kaart maar waarvan je buik onderweg naar huis al z’n protest laat blijken. Een bord vol bio Gelukkig wint het gezonde en bewuste eten steeds meer aan...
Lees meer
Blog-Buikpijn

Darmklachten en voeding

07 aug. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Naar schatting hebben 1,5 tot 3 miljoen mensen in Nederland in meer of mindere mate chronisch last van hun ingewanden. Van af en toe maagklachten tot chronische buikpijn met diarree of verstopping en serieuze darmaandoeningen zoals coeliakie en het prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Gelukkig wordt de kennis over de invloed van voeding op onze darmen alleen maar beter.Darmklachten en voeding: onlosmak...
Lees meer
Olijfolie-blog

Olijfolie! Haast niet meer weg te denken

23 jun. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

In de Nederlandse keuken is olijfolie haast niet meer weg te denken. Vroeger maakten we veelal gebruik van boter en oliën als zonnebloemolie of slaolie. Tegenwoordig geven we de voorkeur aan olijfolie. Niet alleen vanwege de smaak, ook omdat we inmiddels weten dat deze vetsoort een goede invloed heeft op de gezondheid. In Nederland zijn de laatste jaren veel gespecialiseerde winkels te vinden die ...
Lees meer
Granen, kies voor het volle koren! Deel 2_blog_2014_05

Granen, kies voor het volle koren! Deel 2

26 mei 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Als aanvulling op 'Granen, kies voor het volle koren! Deel 1' worden in deze blog zoals beloofd de granen die glutenvrij zijn besproken. Het gaat hier om boekweit, gierst, haver, teff, quinoa, maïs en rijst. Deze granen zullen verder worden toegelicht! Wanneer u geïnteresseerd bent in glutenvrij koken is dit receptenboek precies wat u zoekt. Klik hier om het direct te bestellen!BoekweitBoekweit is...
Lees meer
granen-blog

Granen, kies voor het volle koren! Deel 1

16 mei 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Sinds mensenheugenis is graan een belangrijk onderdeel van onze voeding. Zowel voor het dagelijks brood als voor de warme maaltijden stond het altijd op het menu. In verschillende culturen zijn velerlei mythen ontstaan waarin granen vereerd werden door goden. In het oude Romeinse rijk is Ceres de godin van het graan. Demeter was de godin van het graan bij de Grieken. In Egypte was Isis de granengo...
Lees meer
Haar-blog

Ingrediënt in brood wordt gemaakt van mensenhaar

10 feb. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Er lijken steeds meer voordelen te zitten aan het eten van biologische brood. Het KRO-programma de Keuringsdienst van Waarde heeft namelijk ontdekt dat het broodverbetermiddel L-cysteïne (E920) wordt gewonnen uit mensenhaar. Dit middel wordt door veel reguliere bakkers in Nederland gebruikt en zorgt ervoor dat het brood langer houdbaar blijft en ook de productie vergemakkelijkt. De meeste L-cysteï...
Lees meer
Zouten-blog

In balans met schüsslerzouten

05 feb. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Wie was Dr. Schüssler Schüssler was een homeopathische arts en leefde van 1821-1898. Hij kwam uit Oldenburg (Duitsland) en hij startte een onderzoek naar wat de cellen gezond en functioneel houdt. Hij kwam hierbij tot de conclusie dat iedere lichaamscel bepaalde behoeften heeft aan zeer specifieke voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen herkende men als mineraalstoffen of ‘levenszouten’.Basis o...
Lees meer
Detoxen

Detox na de feestdagen? Een stappenplan!

10 jan. 2014, ( Auteur ) Hélène Melis

Detox ontgift je lichaamTijdens de feestdagen hebben we vaak stiekem het gevoel dat alles mag. We zijn gezellig samen met familie en vrienden, er wordt lekker eten op tafel gezet en nog een wijntje ingeschonken. Wie gaat er dan zeuren over verzadigde vetzuren, kunstmatige smaakmakers en een calorie meer of minder? Nee, dat komt daarna wel weer. Detoxen is een ideale manier om het lichaam te ontdoe...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

Raw food & super food: wat zijn de verschillen?

16 sep. 2013, ( Auteur ) Hélène Melis

Raw Food versus Super FoodZoals we vorige week vertelden, is Raw Food  in de basis relatief rauwe voeding, of voeding die niet warmer verhit is dan 48 graden Celcius. Super Food is voeding in het verlengde hiervan.Dit is Super FoodSuper Food is voeding die bijzonder rijk is aan voedingsstoffen en hiermee bevorderlijk is voor jouw gezondheid en je welzijn. Grote hoeveelheden vitaminen, mi...
Lees meer
Raw-food-blog

Raw food & super food, gezond?

10 sep. 2013, ( Auteur ) Hélène Melis

Daarom staat de komende weken het thema Raw Food & Super Food centraal in onze aanbiedingen, blogartikelen en website. Het is niet voor niets dat we dit thema hebben gekozen. Raw Food en Super Food groeit namelijk sterk in populariteit en met een reden: Het is ontzettend goed voor je.Wat is nou eigenlijk Raw Food en Super Food?Raw Food betekent letterlijk vertaald rauwe voeding. In de basis is...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

Hoe maak je de avondmaaltijd lekker én efficiënt?

16 apr. 2013, ( Auteur ) Hélène Melis

Dus hoe maak je het avondmaaltijd gezond, lekker EN haalbaar met een gezin?1. Kook slimZeker met verschillende smaken en voorkeuren lijkt het soms onmogelijk om iedereen tevreden te stellen en eerlijk gezegd is dat het ook. Toch zijn er veel gerechten die het mogelijk maken om met relatief weinig toevoeging of juist onthouding naar ieders smaak te maken. Op smaak brengen kan ieder naar eigen inzic...
Lees meer
Gezonde levensstijl voor je kinderen_blog_2013_04

Hoe zorg je als ouder voor een gezonde levensstijl voor je kinderen?

09 apr. 2013, ( Auteur ) Hélène Melis

Kinderen zijn soms niet gecharmeerd van de gezonde etenswaren die ze voorgeschoteld krijgen of de regels over gezondheid die zij niet altijd lijken te steunen. Zie hieronder een aantal tips van Broeders Gezondheidswinkel voor een gezonde levensstijl:De spelcomputer versus buiten spelenDe kinderen van nu lijken maar moeilijk in beweging te komen. De televisie, spelcomputers en andere minder ac...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

Kleine veranderingen in je voeding maken een groot verschil

21 sep. 2012, ( Auteur ) Hélène Melis

Een echte volhouder zal ondervinden dat alle kleine beetjes al een groot verschil kunnen maken. Zo werkt dit ook bijvoorbeeld met beweging.  Wie bijvoorbeeld 5 dagen per week twee maal per dag 11 minuten fietst met een matig tempo van 16 km/u verbruikt gemiddeld zo’n 190 kcal per dag. Dit is natuurlijk perfect haalbaar wanneer je met de fiets naar je werk gaat. Algemene tips voor kleine veran...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

Gezond eten is niet alleen goed voor jezelf… ook voor het milieu!

11 sep. 2012, ( Auteur ) Hélène Melis

Met gezond eten doe je niet alleen je zelf een plezier, ook de natuur is er bij gebaat. Hieronder staan de tips van Broeders Gezondheidswinkel om een gezond en duurzaam eetpatroon te verkrijgen:1. Gezond eten: Eet volgens de Schijf van vijfWanneer je volgens de schijf van vijf eet, eet je in grote lijnen duurzaam. De belangrijkste aanbeveling is: neem minder vlees en zuivel en kies vaker voor volk...
Lees meer
enecta-srl-eMMFLrDQLzM-unsplash

2012: nieuwe voornemens

18 jan. 2012, ( Auteur ) Hélène Melis

Nieuw is dat nu "zuiniger leven" op drie staat en "meer sporten en bewegen'' naar een lagere plaats verhuist. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ING, die concludeert dat de recessie een rol speelt in de nieuwe voornemens voor 2012. Mensen zetten niet fors het mes in de uitgaven, maar pakken de kaasschaaf door elke maand wat te bezuinigen op uitgaan en boodschappen. Bij de vakanties w...
Lees meer
De groene kookacademie_blog_2011_12

De groene kookacademie

07 dec. 2011, ( Auteur ) Hélène Melis

We kennen het allemaal, het verlangen om eens wat anders te koken maar het ontbreken van kennis of inspiratie. Het kan ook zijn dat u al een meester(es) in de keuken bent, maar toe bent aan verdieping. Of dat u gewoon zin hebt in een inspirerende kookopleiding. Voelt u zich aangesproken? Neem dan een kijkje op http://www.groenekookacademie.nl/.De kneepjes lerenMet De Groene Kookacademie ontdekt u ...
Lees meer
Hoe krijg je een juiste balans met eten_blog_2011_07

Hoe krijg je een juiste balans met eten?

13 jul. 2011, ( Auteur ) Hélène Melis

Verantwoord etenEr zijn een aantal dingen van belang voor een juiste balans. Een gezonde voeding begint en eindigt altijd met een juiste balans tussen de vijf belangrijke voedingstoffen; koolhydraten, vet, eiwitten, vitamines en mineralen, vocht. Ten tweede is het van belang dat deze stoffen ook in de juiste hoeveelheden worden ingenomen. En als derde is van belang dat we matig omgespringen met on...
Lees meer
Pasta-en-aziatische-noedels-blog

Zijn pasta eigenlijk gewoon Aziatische noedels?

05 jan. 2011, ( Auteur ) Hélène Melis

Vroege ‘spaghetti-eters’Veel bronnen beweren dat Marco Polo tijdens zijn reizen in de 13e eeuw pasta ontdekte in China en het van daaruit meegenomen heeft naar Italië. Een soort noedels, die in Azië toen al op grote schaal gegeten werden. De oorsprong gaat echter nog veel verder terug. Zo`n 8.000 jaar geleden veranderde het leefpatroon van de mens. In plaats van te jagen en voedsel te verzamelen, ...
Lees meer
Verantwoorde tussendoortjes_blog_2010_09

Is een tussendoortje eigenlijk wel goed?

14 sep. 2010, ( Auteur ) Hélène Melis

Verantwoorde tussendoortjesGezond eten op school is belangrijk om goed te kunnen presteren. Het is altijd weer een kleine uitdaging om een verantwoord tussendoortje in de broodtrommel van uw kind te doen, dat ook nog lekker is. Vers fruit of stukjes rauwe groente kunt u afwisselen met bijvoorbeeld een verantwoord koekje. En zit uw kind al op het voortgezet onderwijs? Dan denkt u wellicht, dat u ge...
Lees meer
Eiwittendieet-blog

Wapen tegen overtollig vet

16 jul. 2010, ( Auteur ) Hélène Melis

Hoe het kan dat u met een bonenschil ineens zo makkelijk afvalt?Bonenschil eiwit capsules activeren in uw lichaam allerlei natuurlijke mechanismes die ervoor zorgen dat u een sneller vetverbranding, betere spijsvertering en een hoger energieniveau krijgt. U valt nu op een natuurlijke manier veel sneller en gemakkelijker af. Bonenschil eiwit verandert uw lichaam in een echt vetverbrandingsmachine. ...
Lees meer
Bijen-blog

Honing uit de ongerepte natuur

29 jun. 2010, ( Auteur ) Hélène Melis

Bezige bijPer dag maakt een bij ongeveer 40 vluchten en bezoekt zo’n 4.000 bloemen. Bij elke bloem neemt hij met zijn zuigspriet de nectar op, verdunt dit met speeksel en slaat het op in zijn honingmaag. Dit speeksel bevat enzymen, die zorgen voor de omzetting van nectar in honing. De bij houdt een klein gedeelte van de nectar voor zichzelf en levert de rest in de bijenkast af. Het wordt op de thu...
Lees meer