Vergeetachtigheid versus dementie: wanneer maak je je zorgen?

Het allerbelangrijkste is, dat vergeetachtigheid soms lastig kan zijn, maar je dagelijks leven of dat van je ouders niet ernstig verstoord. Dementie daarentegen verstoort de gang van zaken omdat degene dan niet meer volledig (alleen) kan functioneren zoals dat voorheen het geval was. Dingen die je normaal gesproken zonder bij na te denken kunt doen, nu meer tijd en moeite kosten, of niet meer gaan zoals ‘het hoort’.

Daarbij kan dementeren een invloed hebben op karaktertrekken. Dit kunnen allerlei dingen zijn; van wantrouwend tot onrustig of toenemend emotioneel.

Vergeetachtigheid wordt niet automatisch opgevolgd door dementie. Een belangrijke misvatting is, dat de dementie de vervolgstap van vergeetachtigheid is. Veel ouderen krijgen nooit last van dementie, maar kunnen best eens niet op een naam komen of een boodschap vergeten.

Wat is het dementie?

Dementie is aandoening waarbij het verwerken van informatie in de hersenen is verstoord. Dit betekent een achteruitgang (geleidelijk aan) van het geestelijk functioneren. Wanneer de verschijnselen die daar bij horen merkbaar zijn en zo ernstig dat dit het dagelijks functioneren verstoord, spreken we over dementie.

Gemiddeld gesproken leven mensen met deze aandoening circa 8 jaar met de ziekte. Dit betekent echter niet dat zij geen normaal leven leiden, 70% van de mensen met dementie woont met behulp van hun partner en of kinderen thuis.

Doordat dementie steeds erger wordt, betekent het hebben van dementie vaak dat er een punt komt, waarbij men niet langer zelfstandig kan wonen en leven.

Kun je dementie voorkomen of kansen erop verkleinen?

De werkelijke oorzaken van dementie zijn nog niet zo bekend. Dementie is zelden erfelijk en algemeen geldende zaken als voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten, matig alcoholgebruik en niet roken verkleinen de kans op dementie.

Help jezelf aan een goed geheugen!

Wanneer je ouder wordt, merk je vanzelf dat zowel lichamelijk en geestelijk zaken soms minder soepel gaan. Van meer moeite bij het bewegen, tot moeite met het onthouden van dingen of het terughalen van informatie uit het verleden.

Help jezelf aan een sterk geheugen met onze voedingssupplementen en boeken.

Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel