Alles over calciumtekort: symptomen & oorzaken

Alles over calciumtekort: symptomen & oorzaken

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Calcium is een essentieel mineraal dat cruciaal is voor verschillende functies in ons lichaam, zoals het behoud van sterke botten en tanden, spiercontracties en de bloedstolling. Een tekort aan calcium kan echter leiden tot diverse gezondheidsproblemen. In deze blog duiken we dieper in op wat calcium is, hoeveel je ervan nodig hebt, de symptomen en oorzaken van calciumtekort, en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

Wat is Calcium?

Calcium is een mineraal dat fundamenteel is voor de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast is het betrokken bij verschillende enzymatische processen, bloedstolling en de overdracht van zenuwsignalen.

Hoeveel Calcium moet ik binnenkrijgen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium varieert op basis van leeftijd en geslacht. Over het algemeen hebben volwassenen tussen de 19 en 50 jaar ongeveer 1000 mg calcium per dag nodig, terwijl vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar 1200 mg per dag nodig hebben.

Wat is Calciumtekort?

Calciumtekort treedt op wanneer het lichaam niet voldoende calcium heeft om aan zijn behoeften te voldoen. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen en aandoeningen.

Wanneer heb ik Calciumtekort?

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan calciumtekort, waaronder allergieën en intoleranties, malabsorptie, leeftijd en hormonale veranderingen zoals de menopauze.

Allergieën en Intoleranties:

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor zuivelproducten, een belangrijke bron van calcium, terwijl anderen lactose-intolerant zijn en moeite hebben met het verteren van zuivel.

Malabsorptie:

Aandoeningen zoals glutenallergie (coeliakie) of darmziekten kunnen de absorptie van calcium uit voedsel belemmeren.

Leeftijd:

Naarmate we ouder worden, kan de behoefte aan calcium toenemen, vooral bij vrouwen na de menopauze, vanwege het verlies van oestrogeen, wat de botdichtheid kan beïnvloeden.

Hormonale Veranderingen & Menopauze:

Hormonale veranderingen, met name tijdens de menopauze, kunnen het calciummetabolisme beïnvloeden en het risico op calciumtekort verhogen.

Calcium en Vitamine D en K2

Vitamine D en K2 spelen een cruciale rol bij de opname en het transport van calcium naar de botten. Een gebalanceerde inname van deze vitaminen is essentieel voor een effectieve calciumstofwisseling. Dit kan met een gevarieerd eetpatroon, maar met supplementen kun je dit ook aanvullen.

Symptomen Calciumtekort

Het herkennen van de symptomen van calciumtekort is belangrijk voor tijdige interventie. Deze kunnen onder andere zijn:

  • Spierpijn, Spierkrampen & Spierspasmen

  • Vermoeidheid

  • Zwakkere/Pijnlijke Botten en Nagels
     

Behandelen en Voorkomen van Calciumtekort

Behandeling van calciumtekort omvat meestal het verhogen van de inname van calciumrijke voedingsmiddelen, supplementen en in sommige gevallen medicatie. Preventie omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende inname van vitamine D en K2. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing