Inname van noten en pinda's gerelateerd aan verlaagde sterfte

Noten en pinda's

De inname van noten en pinda's is sterk gerelateerd aan verlaagde sterfte.

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die geen noten of pinda's eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De sterfte verlaging was het sterkst voor luchtweg-aandoeningen, neuro-degeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband bij mannen en vrouwen is even sterk.

Voedingsstoffen

De verlaging van sterfte kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat pinda's en noten allebei bepaalde voedingsstoffen bevatten, zoals enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Het verband werd niet gevonden bij pindakaas dat naast gemalen pinda's ook zout en plantaardige oliën bevat. Deze ingrediënten zouden volgens de onderzoekers het beschermend effect van pinda's kunnen opheffen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
 • Frans Engels
  Frans Engels (7 Juli 2015 om 21:55)

  Jawel, alles goed en wel met de pinda's, maar je wordt er wel dik van - er zitten andere vetten in dan in bv. haring en andere vette vis; dus het ene voordeel wordt weer teniet gedaan door het andere nadeel?
  Het beste schijnen nog walnoten te zijn.

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Frans,

   Pinda’s en ook andere noten bevatten wel de goede vetten, net als haring en andere vette vissen. Het is belangrijk af te wisselen en dat geldt ook voor de noten, dus niet alleen walnoten of pinda’s, maar ook pecanoten, hazelnoten, etc.

   Met vriendelijke groet,

   Broeders Gezondheidswinkel

   Reageren
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel