Nanotechnologie heeft cosmetica naar nieuwe hoogten gebracht

Nanotechnologie maakt een snelle ontwikkeling door. In cosmetica wordt nanotechnologie doelgericht gebruikt om nieuwe of betere eigenschappen te creëren en zodoende een product te verbeteren of te optimaliseren. Maar wat is het nou ook alweer precies? En waarom moet het op de verpakking vermeld worden?

Nanotechnologie heeft cosmetica naar nieuwe hoogten gebracht

Nanotechnologie zorgt voor verregaande cosmetische resultaten door op microscopisch niveau elementen in het menselijk lichaam te manipuleren. De technologie, waar dit jaar veel aandacht voor is gekomen, is inmiddels een belangrijk aandachtspunt voor veel cosmeticabedrijven. Enkele voorbeelden van ingrediënten in nanovorm die in cosmetica worden gebruikt zijn titaandioxide, zinkoxide en silica. Nanotubes en zilver in nano-afmetingen worden over het algemeen niet in cosmetica gebruikt. Een duidelijk voorbeeld van de toepassing van nanotechnologie is de effectievere bescherming van de huid door zonnecosmetica met nanodeeltjes tegen de schadelijke invloeden van UV-licht. De combinatie van titaandioxide met een organische filter zorgt voor een hogere SPE. L'oeral was een van de voorlopers op het gebied van nano-technologie toen het in 2005 de Revitalift anti-rimpelcrème op de markt bracht. Andere cosmeticabedrijven zoals Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Estée Lauder, Avon Products en La Prairie hebben ook flink geïnvesteerd in nanotechnologie om hun moisturizers, make-up, zonnebrandcrèmes en haarproducten te verrijken.

Definitie

Op de site van de Nederlandse Cosmeticavereniging is te lezen dat niemand echt weet wat de beste definitie voor nanomateriaal is. ''Gelukkig is in de Cosmeticaverordering, de wetgeving voor cosmetica, een duidelijke keuze gemaakt en is nanomateriaal stellig gedefinieerd. Dat biedt bedrijven houvast bij het werken aan de veilige toepassing voor nanomaterialen in cosmetica. De definitie wordt aangepast bij nieuwe wetenschappelijke inzichten. De definitie in de Cosmeticaverordering luidt: Een onoplosbaar of biopersistent en doelgericht gefabriceerd vast materiaal met een of meerdere externe dimensies, of een interne structuur, op een schaal van 1 tot 100 nanometer. Emulsies zijn geen nanomaserialen, omdat ze oplosbaar zijn. Een emulsie is een vloeistofmengsel van twee niet mengbare stoffen, die onder invloed van een emulgator een homogeen (gelijkmatig verdeeld) mengsel kunnen vormen, zoals mayonaise.'' Een nanometer is precies een miljardste van een meter.

Keuze

Er is echter nog wel veel discussie over nanotechnologie omdat het risico bestaat dat nanodeeltjes via inademing of via onze organen in ons bloedbaan komen en dan schade aan kunnen richten aan hersenen, longen of de huid. Binnen de cosmetica-industrie is er echter veel onderzoek verricht naar de deeltjes die in cosmetica worden verwerkt en dat heeft laten zien dat de deeltjes die in cosmetica worden gebruikt geen schadelijke effecten hebben op mens en milieu. NCV:''Nanodeeltjes worden zo geformuleerd dat ze zich goed over de huid kunnen verdelen. Ze dringen niet door in de huid, wel kunnen ze zich ophopen rond het haar in de haarzakjes. Maar door de beweging van haren worden ze daar als vanzelf weer 'uitgepompt' en komen op de huid terecht. Aan het einde van de dag worden de nanodeeltjes van het lichaam afgespoeld.'' Bovendien worden we van nature ook aan nanodeeltjes blootgesteld: ''Een kaarsje branden in huis, wierook, het gasfornuis, alle verbrandingsprocessen brengen veel nanoverbrandingsdeeltjes in de lucht. Maar ook tijdens een zonnige dag op een stoffige akker of aan zee is de blootstelling aan nanodeeltjes in de lucht aanzienlijk.''

Om consumenten een weloverwogen keus te kunnen laten maken, zijn cosmeticafabrikanten sinds juli 2013 verplicht om het op het etiket te vermelden als er ingrediënten in nano-afmeting inzitten. Dit wordt dan vermeld als Titanium Dioxide (nano).

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel