Hoe veilig zijn groente en fruit nu eigenlijk?

Het Nederlands Voedingscentrum
Het blijkt dat het aantal bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit zo laag is dat het geen gezondheidsrisico oplevert. Zelfs als je eens een appel eet met teveel bestrijdingsmiddel, dan voert je lichaam dat gewoon af. Bovendien worden groente en fruit goed gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen.

Controle op bestrijdingsmiddelen bij groente en fruit

In 2011 controleerde de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) 4062 partijen groente en fruit op de Nederlandse markt op bestrijdingsmiddelen. Bij 28 partijen afkomstig uit het buitenland werd de gezondheidsnorm overschreden. De meeste hiervan zijn tijdig van de markt gehaald. Bij geen enkele partij van Nederlandse bodem werd een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Geen enkele overschrijding vormde een serieus gevaar voor de gezondheid.

De voordelen van het eten van groente en fruit zijn ontelbare malen groter dan de eventuele risico’s van bestrijdingsmiddelen die erin zouden kunnen voorkomen.

Handige tips

Om toch zeker te zijn dat je groente en fruit geen bestrijdingsmiddelen bevatten kun je het volgende doen:

  • Was je groente en fruit voor het eten onder stromend water
  • Schillen vormt een extra voorzorgsmaatregel. Echter gaan hiermee ook een gedeelte van de voedingsstoffen en vezels verloren.
  • Wissel af tussen verschillende groenten en fruit, zowel qua soort als qua herkomst
  • Kies voor bio als je kan (bioteelt maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen)
  • Kies voor groenten en fruit van het seizoen

Groente en fruit bij Broeders Gezondheidswinkel

Ben je op zoek naar gezonde producten? Bekijk dan eens de webshop van Broeders gezondheidsproducten. Onze webshop is 24 uur per dag open en staat vol met aanbiedingen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel