Overgeven en de mogelijke oorzaken daarvan

Overgeven en de mogelijke oorzaken daarvan

17.11.2020

Wanneer je te veel gedronken hebt of je hebt last van buikgriep, gebeurt het wel eens: overgeven. Tijdens het overgeven komt je maaginhoud via je slokdarm en je mond in golven naar buiten. Een erg onprettig gevoel dat verschillende oorzaken kan hebben. 

Braken

Een ander woord voor overgeven is braken. Voordat je moet braken voel je dat je misselijk wordt. Dit komt doordat het braakcentrum in de hersenen geprikkeld wordt en je maag het signaal geeft dat deze geleegd moet worden. Het braakcentrum kan op verschillende manieren geprikkeld worden. Zo kunnen dingen die je ziet, ruikt of proeft een prikkel zijn die je laat overgeven. Je begint met overgeven omdat je lichaam schadelijke stoffen uit je voeding wil uitscheiden voordat ze opgenomen worden in je lichaam en schade kunnen veroorzaken.

Oorzaken overgeven

Zoals eerder genoemd kan braken verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de maaginhoud de oorzaak dat je moet overgeven maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De volgende zaken kunnen ervoor zorgen dat je moet braken:

•    Een stoornis in het maag-darmkanaal door

 • Infecties (bijv. blindedarmontsteking)
 • Maagirritatie (bijv. alcohol of voedselvergiftiging)
 • Slecht functioneren (bijv. prikkelbare darmsyndroom)
 • Afsluiting van de maag of darm
 • Afwijking van lever, galblaas of pancreas.

•    Een stoornis in het centrale zenuwstelsel door

 • Ernstige hoofdpijn zoals migraine
 • Infecties zoals hersenvliesontsteking
 • Verhoogde druk in de schedel door een bloeding
 • Schedeltrauma

•    Een stoornis in het evenwichtsorgaan door

 • Reisziekte
 • Afwijkingen aan het binnenoor en evenwichtsorgaan

•    Psychische oorzaken door

 • Emotionele reacties als stress
 • Psychiatrische oorzaken als een depressie
 • Boulimia nervosa
 • Aangeleerde reflexen

•    Overige oorzaken als

 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Alcoholvergiftiging
 • Zwangerschap
 • Chemo- en radiotherapie
 • Koorts en infecties

Het tijdstip van het braken zegt vaak veel over de oorzaak. Hoe langer het duurt voordat je overgeeft hoe lager het probleem in het maag-darmkanaal zit. In de meeste gevallen kan overgeven geen kwaad en gaat het binnen een paar uur tot een paar dagen vanzelf over. Wanneer dit te lang duurt is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Gal overgeven

In sommige gevallen geven mensen gal over. Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een rol in het voedselverteringsproces door vooral vetten af te breken en deze om te zetten in vetzuren. Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.

Vragen?

Heb je nog vragen over overgeven of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

8715345001019
Gember Arkocaps
8,95 6,71
Meer informatie
8728300954978
Okugest VSM
6,57
Meer informatie
holland-pharma-675085
Ipecacuanha D12 VSM
13,25
Meer informatie

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.