Wat te doen bij blaasontsteking?

Blaasontsteking voorkomen of behandelen? Zo pak je het aan

Het is een van de meest voorkomende infecties: een blaasontsteking. Vooral vrouwen krijgen regelmatig te maken met deze vervelende infectie van de urinewegen. We vertellen u in deze blog alles wat u wilt weten over de symptomen, hoe u het voorkomt en welke blaasontsteking behandelingen er zijn.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën die vanuit de urineblaas de blaas infecteren. De grote boosdoener is hierbij de e-coli bacterie. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van deze bacterie, omdat zij een kortere plasbuis hebben dan mannen. Wist u bijvoorbeeld dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen wel eens te maken heeft gehad met een blaasontsteking?

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk herkenbaar. U heeft vaker de aandrang om te plassen, ook als de blaas niet vol is. Daarnaast is plassen pijnlijk of branderig. Verder kunt u last hebben van de volgende klachten:
• Pijn in de onderbuik of onderrug
• Opgeblazen gevoel
• Troebele of sterk ruikende urine
• In sommige gevallen bloed bij urine

Alleen een urineonderzoek bij de huisarts toont aan of het daadwerkelijk om een blaasontsteking gaat. We raden dan ook aan om bij twijfel (en aanhoudende klachten) langs te gaan bij de dokter.

Hoe voorkom ik een blaasontsteking?

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. We delen graag enkele tips met u voor het voorkomen van een blaasontsteking:

• Drink veel (water) op een dag. Het is belangrijk om de bacteriën uit de blaas te spoelen. Zorg ervoor dat u minimaal 1,5 tot 2 liter per dag drinkt
• Plas de blaas helemaal leeg, zo voorkomt u dat bacteriën achterblijven
• Gebruik ter preventie cranberry producten tegen blaasontsteking. De hoge zuurgraad van de cranberry gaat de bacteriegroei tegen
• Ook D-Mannose capsules kunnen als natuurlijk middel tegen blaasontsteking helpen. Hiermee ondersteunt u op een natuurlijke manier de weerstand in de blaas en urinewegen
• Ga direct naar het toilet als u de aandrang voelt om te plassen. Hoe langer de urine in de blaas blijft, hoe langer bacteriën de tijd hebben om te vermenigvuldigen
• Gebruik vitamine C om uw immuunsysteem te versterken en om de zuurgraad in de blaas te verhogen

Blaasontsteking en de behandeling

Wat te doen bij een blaasontsteking? Een blaasontsteking gaat in veel gevallen vanzelf over. Voor een blaasontsteking behandeling raden we grotendeels dezelfde tips aan als voor het voorkomen ervan. Drink dus veel, plas goed uit wanneer u aandrang voelt en gebruik homeopathische medicijnen zoals cranberry tabletten en D-Mannose.

Advies of vragen over blaasontsteking?

Heeft u zelf nog handige tips voor het voorkomen of behandelen van een blaasontsteking? Deel ze dan met ons in de reacties hieronder. Of neem contact met ons op als u meer wilt weten over blaasontsteking en de effecten van natuurlijke middelen.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel