Magnesium: het onmisbare mineraal

Als het gaat over onmisbare stoffen in ons lichaam dan mag magnesium zeker niet in dat rijtje ontbreken. Magnesium is een mineraal dat bij veel processen in ons lichaam betrokken is. Zo is het nodig voor de vorming van bot en spieren en laat het de spieren ook goed functioneren. Daarnaast speelt magnesium ook een belangrijke rol bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en helpt het mineraal mee aan de energieproductie van ons lichaam. Het is zelfs van invloed op onze geestelijke gezondheid.

Waar zit magnesium in?

De onmisbaarheid van magnesium is nu duidelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende van het 'antistressmineraal' binnenkrijgt? Het is belangrijk dat je genoeg magnesiumrijk voedsel eet. Onder magnesiumrijk voedsel vallen producten als volkorenbrood of -pasta, spinazie, noten, melk, vlees en mineraalwater. Een volwassen man moet gemiddeld 350 mg magnesium binnenkrijgen om gezond te blijven. Voor een volwassen vrouw ligt dat aantal op 280 mg. Blijf je onder die aanbevolen hoeveelheid dan heb je een magnesiumtekort.

Klachten bij tekort

Omdat magnesium bij vele processen in ons lichaam betrokken is, kun je bij een tekort ook last krijgen van uiteenlopende klachten. Zo kun je te maken krijgen met spiergerelateerde klachten als spierpijn, gespannen spieren of spierzwakte. Maar ook klachten als menstruatiepijn, migraine en koude handen. Is er sprake van een langdurig tekort dan kun je zelfs last krijgen van hartkloppingen. Maar naast al deze fysieke klachten heeft magnesiumtekort ook een negatieve invloed op je geestelijke gezondheid. Je kunt er lusteloos, zenuwachtig of chronisch vermoeid van worden en op de lange termijn kan het zelfs lijden tot depressiviteit.

Magnesiumtabletten

Als je niet altijd gezond eet en je afvraagt of je voldoende magnesium uit voeding binnenkrijgt kun je ook magnesiumtabletten slikken. Dit is geen vervanger van het mineraal uit voedingsmiddelen, maar een aanvulling die je magnesiuminname op peil houdt. Er zijn verschillende magnesiumtabletten op de markt maar magnesiumcitraat is het supplement dat je lichaam het best opneemt.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
 • Joan sengers
  Joan sengers (1 Maart 2018 om 17:32)

  Ik gebruik Alka magnesium tabs . Ik neem aan dat dat goede zijn.

  Reageren
 • Covemaeker christine
  Covemaeker christine (9 Maart 2018 om 16:04)

  Beste, ik heb al geruime tijd last van aften in mijn mond ,wat kan ik daarvoor best gebruiken . Met vriendelijke groeten , christine

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Goedendag,

   Het beste is om vinceel spray te gebruiken in combinatie met mercurius solubius.

   Met vriendelijke groet,

   Helene

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel