Overgangsklachten - Oorzaak, symptomen & behandeling

Overgangsklachten - Oorzaak, symptomen & behandeling

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het markeert het einde van de vruchtbare periode en gaat vaak gepaard met een scala aan fysieke en emotionele veranderingen. Hoewel het een normaal onderdeel is van het ouder worden, kunnen de symptomen van de overgang voor sommige vrouwen overweldigend zijn en hun kwaliteit van leven beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van overgangsklachten, evenals enkele handige tips om ermee om te gaan.

Oorzaak van overgangsklachten

De belangrijkste oorzaak van overgangsklachten is de afname van de vrouwelijke geslachtshormonen, met name oestrogeen en progesteron. Naarmate een vrouw de leeftijd van 45 tot 55 jaar bereikt, begint haar ovariële functie te verminderen en uiteindelijk stopt de eierstokproductie van deze hormonen volledig. Deze hormonale schommelingen kunnen leiden tot een breed scala aan symptomen die typisch zijn voor de overgang.

Symptomen van de overgang

De symptomen van de overgang variëren sterk van vrouw tot vrouw, maar kunnen onder meer opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, slapeloosheid, gewichtstoename, verminderd libido, vaginale droogheid, en concentratieproblemen omvatten.

Lichamelijke overgangsklachten

Lichamelijke overgangsklachten kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks leven van vrouwen. Opvliegers, plotselinge gevoelens van warmte die zich door het hele lichaam verspreiden, kunnen bijzonder hinderlijk zijn en het moeilijk maken om comfortabel te blijven, vooral 's nachts. Daarnaast kan vaginale droogheid leiden tot pijn tijdens geslachtsgemeenschap en algemeen ongemak.

Emotionele overgangsklachten

Emotionele overgangsklachten, zoals stemmingswisselingen, angst en depressie, kunnen ook een uitdaging vormen voor vrouwen tijdens de overgang. Hormonale schommelingen kunnen de chemie van de hersenen beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in stemming en emotioneel welzijn.

Duur van overgangsklachten

De duur van overgangsklachten varieert van vrouw tot vrouw. Sommigen ervaren slechts milde symptomen die enkele maanden duren, terwijl anderen ernstige symptomen kunnen ervaren die jaren aanhouden. Over het algemeen nemen de symptomen af naarmate de hormonale schommelingen stabiliseren.

Overgangsklachten verminderen & behandelen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om overgangsklachten te verminderen en het dagelijks leven van vrouwen comfortabeler te maken. Natuurlijke remedies en levensstijlaanpassingen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en stressmanagement, kunnen ook helpen bij het verminderen van overgangsklachten.

Tips voor omgaan met overgangsklachten

  • Leer jezelf te ontspannen: Probeer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga om stress te verminderen.
  • Praat erover: Bespreek je symptomen met vrienden, familie of een zorgverlener. Het delen van ervaringen kan enorm geruststellend zijn.
  • Kleed je in lagen: Draag lichtgewicht kleding in lagen, zodat je gemakkelijk kunt aanpassen aan opvliegers.
  • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van je algehele welzijn.

Beste natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Enkele van de natuurlijke middelen tegen overgangsklachten zijn onder meer:

  1. Zwarte cohosh: Dit kruid wordt vaak gebruikt om opvliegers en andere symptomen van de overgang te verminderen.
  2. Soja: Sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij het stabiliseren van hormoonniveaus.
  3. Rode klaver: Rode klaver is een andere bron van fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.

Wat duidelijk moet worden aangegeven is dat de werking van deze natuurlijke middelen niet wetenschappelijk is bewezen. Bij vragen over dit onderwerp, kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing