Hoe herken je glutenintolerantie?

Hoe herken je glutenintolerantie?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Glutenintolerantie ook wel bekend als coeliakie, is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam reageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Deze reactie veroorzaakt ontsteking in de dunne darm, wat kan leiden tot beschadiging van het darmweefsel. Dit kan leiden tot diverse klachten en symptomen. In deze blog gaan we dieper in op gluten intolerantie, er wordt namelijk antwoord gegeven op de volgende vragen: wat is glutenintolerantie? Wat zijn de klachten bij glutenintolerantie en hoe herken je glutenintolerantie?

Wat is glutenintolerantie?

Glutenintolerantie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten niet goed kan verdragen, wat uiteindelijk tot verschillende klachten kan leiden. Mensen met deze aandoening ervaren ontsteking in de darmen, die kan leiden tot beschadiging van het darmweefsel. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Wanneer mensen met glutenintolerantie voedsel eten dat gluten bevat, kan dit leiden tot diverse klachten.
Wat zijn de klachten bij glutenintolerantie?
De klachten bij glutenintolerantie variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren weinig tot geen klachten, terwijl anderen ernstige symptomen hebben. Een veel voorkomend symptoom van glutenintolerantie is buikpijn. Dit kan gepaard gaan met diarree, verstopping en winderigheid. Andere voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, bloedarmoede, gewichtsverlies, een opgezette buik en in sommige gevallen huiduitslag.

Hoe herken je glutenintolerantie?

Het herkennen van glutenintolerantie kan lastig zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom. Er zijn echter enkele tekenen die kunnen wijzen op glutenintolerantie. Mensen met deze aandoening hebben vaak een opgeblazen gevoel na het eten van voedsel dat gluten bevat, en zoals aangegeven kunnen ze ook last hebben van diarree, verstopping en winderigheid. 

Glutenvrij dieet

Het enige effectieve behandelingsmiddel voor glutenintolerantie is een strikt glutenvrij dieet. Dit betekent dat mensen met deze aandoening alle voedingsmiddelen die gluten bevatten, moeten vermijden. Dit kan een uitdaging zijn, omdat gluten in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder brood, pasta en bier. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar, denk hierbij aan brood, pasta, koeken en muesli.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op of breng een bezoek aan de winkel!
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline edmond calendar_today Geplaatst op:

wat moet ik vermijden, buiten brood, pasta en bier,bij gluten intoleranti

question_answer Klantenservice van Broeders calendar_today Geplaatst op:
Beste , Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta Gelukkig zijn er veel producten van nature glutenvrij! Zoals (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen. Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amarant, boekweit, cassave, gierst, haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij.
Met vriendelijke groet,

Klantenservice van Broeders

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.nl
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.nl

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing