Examenstress: zo ga je ermee om

Examenstress: zo ga je ermee om

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2024

Het is die tijd van het jaar waarin scholieren en studenten worden geconfronteerd met een geduchte tegenstander: examenstress. Als een ongenode gast kan examenstress ons leven binnendringen en onze gemoedsrust verstoren. Maar vrees niet! In deze blog ontdek je hoe examenstress ontstaat, wat je ertegen kunt doen en enkele andere waardevolle tips om de strijd tegen stress te winnen.

Hoe ontstaat examenstress? 

Examenstress ontstaat vaak als gevolg van hoge verwachtingen, prestatiedruk en de angst om te falen. Het is normaal om een zekere mate van spanning te ervaren voor een belangrijk examen. Echter, wanneer deze spanning overweldigend wordt, kan het leiden tot stress, wat negatieve gevolgen heeft voor ons welzijn en onze prestaties. Het vergelijken van onszelf met anderen en het gevoel van onzekerheid kunnen ook bijdragen aan examenstress.

Wat te doen tegen examenstress

Gelukkig zijn er verschillende strategieën om examenstress effectief aan te pakken. Hier zijn enkele suggesties:

  • Planning en organisatie: Een goede planning kan helpen om de stress te verminderen. Maak een realistisch schema en verdeel je studietijd evenredig over verschillende onderwerpen. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en geeft je een gevoel van controle.
  • Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding (voldoende vitamines) en regelmatige lichaamsbeweging. Deze elementen dragen bij aan een gezonde geest en een betere stressbestendigheid. In voeding zit ook magnesium, wat draagt bij aan de hersen- en zenuwfunctie betrokken bij de concentratie en het leervermogen en is daarmee goed voor de leerprestaties. Mocht je niet voldoende uit je voeding halen, is het mogelijk om dit aan te vullen met magnesiumsupplementen.
  • Slaap voldoende: Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale cognitieve functie. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, zodat je uitgerust en alert bent tijdens je examens.
  • Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Deze technieken helpen je om te ontspannen en je geest tot rust te brengen.
  • Ondersteuning zoeken: Praat met vrienden en familie. Het delen van je zorgen kan verlichtend werken en anderen kunnen je waardevolle steun bieden.

Overige tips tegen examenstress

  • Naast de bovengenoemde strategieën zijn er nog enkele andere tips die kunnen helpen bij het verminderen van examenstress:
  • Beperk afleiding: Vermijd overmatig gebruik van sociale media en andere afleidingen tijdens het studeren. Zorg voor een rustige en geconcentreerde omgeving.
  • Beloon jezelf: Stel beloningen in het vooruitzicht voor elke mijlpaal die je bereikt tijdens het studeren. Dit motiveert je en geeft je iets om naar uit te kijken.
  • Visualisatie: Beeld jezelf in dat je succesvol bent tijdens je examens. Positieve visualisatie kan je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en stress te verminderen.
  • Neem pauzes: Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het studeren. Door jezelf wat tijd te gunnen om te ontspannen en je gedachten even te verzetten, kun je je energie en focus behouden.

Benieuwd naar meer tips of ondersteuning met vitamines en voedingssupplementen? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op!


 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing