Je hormonen weer in balans

Je hormonen weer in balans

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Je hebt waarschijnlijk wel is van hormonen gehoord, maar is het ook duidelijk wat hormonen zijn en wat hormonen precies doen? Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten hormonen, dit zijn eiwithormonen en steroïdhormonen. Deze zijn weer onder te verdelen in meerdere functiegroepen, zoals geslachtshormonen en groeihormonen. Deze blog gaat je duidelijk maken wat de functie is van hormonen en mocht je een verstoorde hormoonbalans hebben, hoe je deze weer in balans krijgt.

Wat zijn hormonen?

Ons lichaam maakt zelf hormonen aan, het zijn als het ware stofjes die verschillende processen in je lichaam regelen en beïnvloeden.  Zo hebben hormonen invloed op groei van de geslachtscellen en ook op angstreacties en op de bloeddruk. Daarnaast kunnen hormonen weefsels aanzetten of afremmen. Uiteindelijk worden hormonen aangestuurd door zenuwen.

Wat doen hormonen?

Zoals eerder in de blog aangegeven, zijn hormonen betrokken bij verschillende processen in het lichaam, denk hierbij aan:

  • Water- en zouthuishouding. Hormonen besturen de inname van vocht en het uitscheiden van urine met zouten en afvalstoffen.
  • Groei en ontwikkeling van het lichaam. Er zijn verschillende hormonen die instaan voor de groei en ontwikkeling van een kind.
  • Stofwisseling. Onder andere het schildklierhormoon is betrokken bij de opslag en het gebruik van reservevoedsel.
  • Invloed op gedrag en emoties. Stress en hormonen zijn aan elkaar gekoppeld, omdat in bepaalde situaties stresshormonen kunnen vrijkomen.
  • Puberteit. De pubertijd ontstaat door een samenspel van hormonen uit de hersenen.

Hoe krijg je hormonen weer in balans?

Hormonen kunnen ook in disbalans zijn. Dit kan leiden tot vervelende klachten en daarom is het belangrijk om deze balans goed op orde te houden. Oorzaken van een hormonale disbalans zijn bijvoorbeeld een zwangerschap, stress, een ongezond eetpatroon of een slechtwerkende schildklier. 

De belangrijkste vraag is uiteindelijk, hoe krijg je je hormonen weer in balans. Wat je onder andere zelf kunt doen:

  • Varieer zoveel mogelijk. Zorg voor voldoende variatie in je voedingspatroon, zodat je voldoende vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Ook wanneer je bijvoorbeeld aan het afvallen bent, is het belangrijk om genoeg gevarieerde voeding binnen te krijgen. Uit je voeding krijg je voldoende binnen, echter kun je ook voedingssupplementen gebruiken als aanvulling op je voeding. 
  • Zorg voor voldoende beweging. Genoeg beweging is belangrijk voor een goede hormoonhuishouding
  • Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor een goede hormoonhuishouding.

Vragen over dit onderwerp of nieuwsgierig naar meer tips? Neem contact met ons op!

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing