Welke honing is gezond en waarom is deze gezond?

Welke honing is gezond en waarom is deze gezond?

27.04.2021 • ( Auteur ) Hélène Melis

Het is een mierzoet voedingsmiddel en we voegen het toe aan bijvoorbeeld thee of griekse yoghurt: honing. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten honing en allemaal zien ze er verschillend uit en smaken ze anders. De smaak van de honing wordt bepaald door uit welke bloem de bijen hun nectar halen. Maar welke soorten zijn er en zijn deze gezond?

Welke honing is gezond?

De standaard honing uit de supermarkt is zoet en bestaat vooral uit suiker. Deze kennen we natuurlijk allemaal, maar er bestaan nog veel meer soorten die wat minder bekend zijn. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

  • Acaciahoning
  • Berghoning
  • Bloemenhoning
  • Boekweithoning
  • Eucalyptushoning
  • Lindehoning
  • Manukahoning
  • Tijmhoning
  • Rauwe honing
  • Heidehoning

Van deze soorten worden vooral tijm-, heide-, manuka- en rauwe honing als gezondere opties gezien. 

Waarom is honing gezond?

Honing wordt vaak als een gezonde vervanger van suiker gezien en dat komt vooral door het feit dat honing minder calorieën bevat dan suiker. Honing bevat namelijk veel water waardoor de suikers in honing verdund worden. Naast de lagere hoeveelheid calorieën is honing ook verzachtend voor de keel en daarom wordt er vaak geadviseerd om thee met honing te drinken wanneer je keelpijn hebt. Daarnaast bevat de nectar waar honing van gemaakt wordt verschillende vitaminen (B en C), mineralen (bijvoorbeeld kalium, magnesium, koper, ijzer en zink) en antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
 
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing. Ook rauwe honing wordt als een gezondere optie gezien. Rauwe honing is onbewerkte honing en deze wordt dan ook niet gekookt of verhit. Hierdoor blijven de eerdergenoemde werkzame stoffen van de honing beter behouden dan bij honing die in de supermarkt verkocht wordt.

Vragen?

Heb je nog vragen over honing of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.


 

Producten

holland-pharma-835207
Acaciahoning bio DE TRAAY
6,49
Meer informatie
holland-pharma-940868
Manuka honey bio Royal Green
44,95 34,95
Meer informatie
holland-pharma-901904

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.