De vraag der vragen: is koffie gezond?

De vraag der vragen: is koffie gezond?

Het eten van ongezouten noten is gezond. Volwassenen wordt aangeraden om dagelijks een handje (zo’n 25 gram) ongezouten noten te eten. Noten bevatten namelijk een hoop gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft. Een voorbeeld van zo’n gezonde noot is de paranoot

Wat is een paranoot?

Een paranoot wordt ook wel ‘para de kastanje’ genoemd en groeit aan bomen die vooral in Zuid-Amerika voorkomen. Het merendeel van deze bomen staan aan de oevers van de Amazone in Brazilië, Peru, Colombia, Bolivia, Venezuela, Guyana en Suriname. De bomen gedijen daar zo goed omdat ze veel water nodig hebben.

Paranoot gezond

Zoals eerder benoemd is de paranoot gezond omdat het veel gezonde vetten bevat. Maar niet alleen de vetten maken deze noot gezond, ook de eiwitten, koper, magnesium, calcium, ijzer, fosfor en zink hebben een gunstig effect op ons lichaam. Zo is het eten van paranoten goed voor je huid, omdat het uitdroging tegenwerkt en daarnaast beschermt tegen schadelijke UV-straling. Ook helpen paranoten bij het versterken van je immuunsysteem en het verlagen van het LDL-gehalte in cholesterol. Volgens het Voedingscentrum bevatten 25 gram paranoten:

  • 172 kcal energie
  • 16,8 gram vet
  • 4 gram verzadigd vet
  • 0,6 gram koolhydraten
  • 0,6 gram suikers
  • 1,9 gram vezels
  • 3,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Naast de bovenstaande voedingswaarden bevatten paranoten ook selenium. Wanneer je veel paranoten eet, krijgt je lichaam veel seleen binnen. Seleen is het bestanddeel dat ervoor zorgt dat je huid beschermd wordt tegen zonlicht. Van deze stof kun je echter ook te veel binnenkrijgen en in dat geval is er kans op seleenvergiftiging. Gelukkig komt dat via voedsel niet zo vaak voor, maar daarom wordt aangeraden om maximaal 5 paranoten per dag te eten. Zorg ervoor dat je varieert in de soorten noten die je eet, denk hierbij aan bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pinda’s. 

Vragen?

Heb je nog vragen over paranoten of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

holland-pharma-225663
holland-pharma-102692
Bambu koffie bio A.VOGEL
6,99
Meer informatie

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.