Antioxidanten strijden tegen vrije radicalen

Antioxidanten strijden tegen vrije radicalen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Antioxidanten zijn voedingsstoffen die schadelijke stoffen in ons lichaam onschadelijk maken. Daarom zijn ze onmisbaar voor ons lichaam. Maar toch remmen antioxidanten ook gezonde processen. Hoe zit het nu precies?

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor voedingsstoffen die, de naam zegt het al, oxidatie tegengaan. Vitamine E en C, spoorelementen als seleen en zink en bioactieve stoffen als flavonoïden zijn stoffen die onder de noemer antioxidanten vallen. 

Maar wat is dan oxidatie? Oxidatie is een natuurlijk proces in ons lichaam dat zowel gewenste als ongewenste effecten met zich meebrengt. Een voorbeeld van gewenste oxidatie is het afbraakproces van voedingsstoffen door lichaamscellen, hierbij is zuurstof nodig waardoor warmte en energie ontstaat. Een ongewenst effect van oxidatie is het ontstaan van vrije radicalen die schade aan lichaamscellen toe kunnen brengen. Wanneer lichaamscellen schade op hebben gelopen door oxidatie noemen we dat oxidatieve stress.
 
Antioxidanten zorgen er vervolgens voor dat die vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden. Wanneer je niet voldoende antioxidanten binnenkrijgt, worden de vrije radicalen niet aangepakt en kunnen ze bijvoorbeeld de celdeling ontregelen. Vrije radicalen spelen ook een rol bij het verouderingsproces.

Antioxidanten voeding

Antioxidanten komen van nature voor in voeding. Zo bevatten vooral groente, fruit, noten, rode wijn, thee en chocolade antioxidanten. Ook superfoods als blauwe bessen bevatten veel antioxidanten. Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je in principe voldoende antioxidanten binnen. 

Antioxidanten supplementen

Als je geen heel gezond dieet volgt, kunnen voedingssupplementen met antioxidanten een uitkomst bieden. Daarbij is het wel belangrijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden. Vrije radicalen worden namelijk ook door immuuncellen gebruikt om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren te verwijderen. Wanneer je te veel antioxidanten binnenkrijgt, gaan deze gunstige effecten van vrije radicalen ook verloren.

Vragen?

Heb je nog vragen over antioxidanten of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing