Vitamine A: voor meer dan alleen je ogen!

Vitamine A: voor meer dan alleen je ogen!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Uiteraard is het voor je lichaam en gezondheid belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dat geldt ook voor vitamine A, ook wel retinol genoemd. Vitamine A zorgt voor een goede weerstand, het behouden van je gezichtsvermogen, een goede gezondheid van je haar, huid en tandvlees. Daarnaast speelt het ook een rol bij de groei en daarom is het erg belangrijk voor kinderen. Zorg er dus voor dat je er voldoende van binnenkrijgt!

Aanbevolen hoeveelheden

Maar hoeveel vitamine A moet je dan dagelijks tot je nemen? Dat hangt af van je geslacht en je leeftijd. Voor jongens en mannen boven de 10 jaar geldt een aanbevolen hoeveelheid van 1000 microgram per dag. Bij meisjes en vrouwen ligt die grens op 800 microgram, met uitzondering van zwangere vrouwen (1000 microgram) en vrouwen die borstvoeding geven (1250 microgram). Kinderen tot 4 jaar hebben voldoende aan 400 microgram, tot het zevende levensjaar voldoet 500 microgram en tussen de 7 en 10 jaar wordt 700 microgram aangeraden.

Vitamine A voeding

Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je waarschijnlijk voldoende van deze vitamine binnen. Retinol is oplosbaar in vet en komt dan ook vooral voor in dierlijke producten als vlees, zuivel, vis en eidooiers. Vooral lever is een enorme bron van vitamine A: een stukje van 75 gram bevat 27.000 microgam. Gezien de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden is het dus belangrijk om niet te veel lever te eten. Ons lichaam kan ook vitamine A aanmaken uit plantaardige producten als wortels, bloemkool, spitskool, sinaasappel, mandarijn en banaan. Het lichaam neemt hier wel veel minder van op dan uit de bovengenoemde dierlijke producten.

Vitamine A producten

Krijg je te weinig vitamine A binnen? Maak je geen zorgen. Net als veel andere vitaminen en mineralen is vitamine A ook verkrijgbaar in supplementvorm. De supplementen kunnen afkomstig zijn van zowel dierlijke als plantaardige bronnen en zijn verkrijgbaar in de vorm van softgels, capsules en tabletten. Let alleen wel op dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Wanneer je de grens van 3000 microgram per dag overschrijdt is er sprake van vergiftigingsgevaar. 

Vragen?

Heb je nog vragen over vitamine A of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing