Vetzuren: calorierijk maar niet zo slecht als ze lijken

Vetzuren: calorierijk maar niet zo slecht als ze lijken

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Tegenwoordig wordt het eten van vet als iets slechts gezien. Als mensen willen afvallen zijn vetzuren het eerste wat ze uit hun voedingspatroon proberen te bannen. Terecht is dit zeker niet want vet is ook onmisbaar voor gezonde hart- en bloedvaten in ons lichaam. Niet alle vetten zijn hetzelfde en daarom leggen wij het nog eens voor je uit.

Verzadigde vetzuren

Wanneer men het heeft over verzadigde vetzuren gaat het om ongezonde vetten. Het lichaam breekt deze vetten slecht of niet af en deze verhogen het slechte cholesterolgehalte in het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Verzadigde vetten vind je vooral in vlees, melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en snacks.

Onverzadigde of essentiële vetzuren

Onverzadigde of essentiële vetten zijn de functionele vetten die ons lichaam zo hard nodig heeft. Ze worden essentieel genoemd omdat het lichaam deze niet zelf aan kan maken en alleen via de voeding binnen kan krijgen. Onverzadigde vetten vind je vooral in olijven, olijfolie, pinda's, noten, zaden en vette vis. Waar verzadigde vetten het gehalte van het slechte cholesterol verhogen doen onverzadigde vetzuren het omgekeerde: zij verhogen het goede cholesterol. Daarnaast zijn onverzadigde vetzuren nodig voor de opbouw van cellen en weerstand in het lichaam.

Omega-3-vetzuren

De onverzadigde vetten worden ingedeeld in omega-9, omega-6 en omega-3-vetzuren. De laatste variant is vooral bekend als visvetzuren en deze zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Omega-3-vetten gaan ontstekingen tegen en hebben een positief effect op het hartritme. Wanneer je genoeg van dit vetzuur binnenkrijgt, neemt het risico op een acute hartstilstand of een herseninfarct af. De naam visvetzuren zegt het al: deze stoffen krijg je vooral binnen door het eten van (vette) vis. De Gezondheidsraad raadt aan om 450mg visvetzuren per dag binnen te krijgen, wat neerkomt op het eten van twee keer per week vis waarvan een portie vette vis (haring, tonijn, zalm, makreel etc.). Haal je die hoeveelheid niet? Dan zijn er altijd nog voedingssupplementen die visolie bevatten.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing