Vitamine B12 nodig voor bloed en zenuwstelsel

Vitamine B12 nodig voor bloed en zenuwstelsel

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Om fit en gezond te blijven zijn vitamines onmisbaar voor ons lichaam. Dat geldt ook voor de vitamine die we in deze blog behandelen: vitamine B12. Deze vitamine zorgt ervoor dat zuurstof via ons bloed door het lichaam vervoerd wordt en ons centrale zenuwstelsel goed blijft werken.  Om rode bloedcellen aan te maken doet ons lichaam een beroep op vitamine B12, ook wel bekend als cobalamine. Rode bloedcellen zijn zo belangrijk omdat zij zuurstof in ons bloed door het lichaam vervoeren. Daarnaast draagt de vitamine ook bij aan de goede werking van ons centrale zenuwstelsel.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 krijg je binnen door middel van voedsel en dan met name door het eten en drinken van dierlijke producten. Vitamine B12 bevindt zich vooral in melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Niet alleen dierlijke voeding bevat cobalamine maar de stof is ook terug te vinden in plantaardige producten als algen en zeewier. Er is alleen een probleem met vitamine B12 uit plantaardige voeding: het wordt niet goed opgenomen door ons lichaam.

Vitamine B12 tekort

Een tekort aan deze vitamine kan de volgende gezondheidseffecten met zich meebrengen:

  • Bloedarmoede: dit kan leiden tot klachten als moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
  • Tintelende vingers
  • Geheugenverlies
  • Zwakke beenspieren
  • Coördinatiestoornissen

Niemand zit op deze vervelende klachten te wachten, maar gelukkig komt een tekort aan cobalamine ook niet zo snel voor. Je lichaam legt namelijk een voorraad van deze vitamine aan waar het uit kan putten in een situatie van een tekort. Daarom duurt het vaak maanden of soms wel een jaar voordat de klachten aan het licht komen. Toch zijn sommige mensen gevoelig voor een tekort. Dit geldt bijvoorbeeld voor veganisten, zwangere vrouwen of oudere mensen. Bij die laatste groep is een verminderde aanmaak van maagzuur daar de boosdoener van. Vitamine B12 is gebonden aan eiwitten in onze voeding en maagzuur zorgt ervoor dat de vitamine van de eiwitten gesplitst wordt.

Voedingssupplementen

Wanneer je om welke reden dan ook een tekort aan deze vitamine hebt, wordt er aangeraden om dagelijks een voedingssupplement dat B12 bevat in te nemen. Dit geldt als aanvulling op de dagelijkse voeding en niet als vervanging. Het nemen van supplementen met vitamine B12 kan overigens geen kwaad: een overschot van deze vitamine wordt niet door het lichaam opgenomen en brengt geen gezondheidsklachten met zich mee.

Vragen?

Heb je nog vragen over vitamine B12 of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing