Zeewier gezond, natuurlijk en lekker.

Zeewier gezond, natuurlijk en lekker.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Zeewier gezond?

Zeewier is een veelzijdig product qua vorm en kleur, maar ook wat betreft de voedingsstoffen. Alle wieren zijn rijk aan vele mineralen (o.a. calcium, ijzer en kalium, magnesium) en sporenelementen (o.a. zink, selenium, jodium). Afhankelijk van de soort is zeewier een rijke bron van vitaminen A, B, C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn vezelrijk en bevorderen de darmwerking. Daarom is zeewier gezond. Behalve de vele heilzame voedingsstoffen is zeewier puur natuur, er wordt niets aan toegevoegd, en kan heel duurzaam worden geoogst, zonder beslag te leggen op schaars land. Steeds vaker wordt zeewier zelfs gekweekt, zoals op de zeewierboerderij in de Oosterschelde

Wat is zeewier?

Zeewier ken je ongetwijfeld van de stranden en het zwemmen in zee. Maar wat is het nu eigenlijk? Zeewieren worden ook wel macroalgen genoemd: zeeplanten die in zee of brak water leven en die je met het blote oog kunt zien. Microalgen is de benaming voor algen die niet waarneembaar zijn met het blote oog (bijvoorbeeld chlorella) en die ook worden aangetroffen in zoet water. Je vindt zeewieren in alle oceanen en zeeën, waar zij aan het begin van de voedselketen staan. Ze vervullen daarnaast een belangrijke rol in onze zuurstofvoorziening en in de opname van CO2

Hoe eet je Zeewier?

In Japan maakt zeewier al verschillende eeuwen deel uit van het dagelijkse eetpatroon en draagt daardoor bij aan de relatief gezonde levenswijze van Japanners. Tegenwoordig hebben wij in het Westen het gezonde, veelzijdige en smakelijke zeewier ook ontdekt (o.a. met sushi). Zeewier kan op vele manieren de maaltijd verrijken: als bijgerecht, als smaakmaker in gerechten of als alternatief voor zout. Bekende zeewieren voor in de keuken zijn zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespaghetti. Met zeewier zorg je voor een natuurlijke, gezonde, duurzame en .......... lekkere maaltijd!

Zeewier is voeding, verzorging en gezondheid

Naast het feit dat zeewier bijzonder gezonde voeding is, wordt het verrassend vaak gebruikt in voedingsmiddelen die je waarschijnlijk al heel goed kent. Bekijk eens de ingrediëntenlijst van producten die caloriearm zijn of een gladde, dikke of constante structuur hebben. Bij ijs, chocolademelk, pudding, sauzen en dipsauzen bijvoorbeeld wordt gebruik gemaakt van zeewier. De wieren in al deze producten worden gebruikt als bind- en verdikkingsmiddel. Met lers mos en knoopwier (agar agar) kun je ook makkelijk zelf producten binden en verdikken. Zeewier wordt ook al heel lang toegepast in verzorgingsproducten en bij huidbehandelingen. Het heeft een directe, heilzame werking op de huid, maar ook indirect door de werkzame stoffen die via de huid in het lichaam komen en zo van invloed zijn. Zeewier vind je tevens in steeds meer voedingssupplementen, zoals het jodiumrijke knotswier (voor een goede stofwisseling en vetverbranding) en lithothamnium (rijk aan calcium voor sterke botten en een goed zuur-base evenwicht in de maag). Zeewier gezond? Jazeker. Bron: Wereld van Zeewier

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing