Pijnlijk, rood en keihard: de steenpuist

Pijnlijk, rood en keihard: de steenpuist

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Het is rood, hard en er zit een gelige kop op: een furunkel oftewel steenpuist. Een steenpuist is een stuk harder en pijnlijker dan een normale puist, vandaar de naam steenpuist. In deze blog lees je wat het precies is, waar ze vandaan komen én hoe je ze het best kunt behandelen!

Wat is een steenpuist?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een furunkel? Een furunkel is een diepe onderhuidse ontsteking van een haarzakje. De ontsteking leidt tot een pijnlijke rode zwelling op de huid waar in sommige gevallen een gele puskop op zit. Soms zijn er meerdere haarzakjes dicht bij elkaar ontstoken waardoor het lijkt alsof je een grote steenpuist met meerdere uitgangen hebt. Dit wordt een karbunkel of een negenoog genoemd.

Hoe ontstaan ze en waar komen ze voor?

Een steenpuist ontstaat in de meeste gevallen door de stafylokokkenbacterie. Deze bacterie leeft op de huid en kan de huid binnendringen wanneer deze beschadigd is. Wanneer de bacterie in een haarzakje terecht komt gaat dat haarzakje ontsteken en ontstaat er een steenpuist. Omdat we haarzakjes hebben op bijna alle plekken van ons lichaam, kunnen furunkels ook op al die plekken voorkomen. Toch ontstaan ze vaker op plekken waar de kleding over de huid schuurt en waar je meer transpireert. Dit is vooral het geval bij de oksels, de liezen, de nek, het gezicht, de neus en de billen. Iedereen kan last krijgen van een steenpuist maar de volgende mensen hebben een verhoogde kans:
  • Mensen die last hebben van een jeukende huidaandoening zoals eczeem of schurft waardoor ze gaan krabben.
  • Mensen met overgewicht.
  • Mensen met een verminderde weerstand (bijv. door medicijngebruik).
  • Mensen die lijden aan diabetes.
  • Mensen die de stafylokok-bacterie bijdragen op hun huid of in hun neus.

Hoe kom je van een steenpuist af?

Een steenpuist is pijnlijk en daarom wil je er zo snel mogelijk vanaf. Helaas is er niet zoveel aan te doen en moet de huid vanzelf weer genezen. Dit duurt meestal een tot enkele weken. Een bezoekje aan de huisarts is in de meeste gevallen dan ook niet nodig. Mocht de puist rondom je neus of bovenlip zitten en je voelt je ziek, dan is het wel verstandig om een dokter te raadplegen. Aangezien voorkomen beter is dan genezen hebben we een aantal tips tegen steenpuisten voor je op een rijtje gezet:
  • Zorg voor een goede hygiëne, want de pus in een steenpuist is besmettelijk. Dat wil zeggen: was je handen, hou je nagels kort en raak de puist niet aan.
  • Leen geen handdoeken uit en gebruik iedere dag een schone.
  • Trek iedere dag schoon ondergoed aan.
  • Draag kleding die niet over je huid schuurt.

Natuurlijke middelen

Voor ontstekingen in het algemeen en dus voor steenpuisten in het bijzonder zijn er nog wel natuurlijke middelen te gebruiken die ontstekingen remmen.

Vragen?

Heeft u nog vragen over steenpuisten of andere klachten? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline ruud roosken calendar_today Geplaatst op:

ik heb een steenpuist in de nek, hoe kom ik daarvan af/

question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.nl

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing