Droge mond: onaangenaam plakkerig en pijnlijk gevoel

Droge mond: onaangenaam plakkerig en pijnlijk gevoel

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Een droge mond hebben we allemaal wel eens, maar dat is iets anders dan het hebben van dorst. Dat laatste is simpel op te lossen door het drinken van een glas water, maar bij langdurige monddroogte ligt dat wat ingewikkelder. Er is dan sprake van een onaangenaam blijvend droog en plakkerig gevoel in je mond dat zelfs pijnlijk kan zijn. Zo'n tien procent van de Nederlanders heeft last van een langdurige droge mond. In veel gevallen maken zij te weinig speeksel aan en die verminderde productie kan leiden tot problemen met spraak, slikken en (het proeven van) eten, tandbederf en een branderig of pijnlijk gevoel in de mond. Monddroogte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de oorzaak hiervoor is te vinden in de overgang.

Oorzaak droge mond

Maar een droge mond kan verschillende oorzaken hebben:

  • Bijwerking van medicijngebruik: veel medicijnen zorgen ervoor dat de speekselproductie afgeremd wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen tegen een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.
  • Ziekte: bijv. diabetes, het syndroom van Sjögren of een zonnesteek.
  • Bestraling van het hoofdhalsgebied: dit kan zorgen voor een permanente beschadiging van de speekselklieren.

Droge mond stress

Een andere oorzaak voor het ervaren van een droge mond is stress. Stress leidt het tijdelijk dempen van de speekselklieren en hierdoor heb je weinig speeksel in je mond. Deze effecten zijn ook merkbaar wanneer je 's nachts wakker wordt, omdat je lichaam tijdens de slaap geen speeksel aanmaakt.

Behandeling droge mond

De klachten die een droge mond met zich meebrengen zijn vervelend en daarom wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Laten we nog even terugkomen op het drinken van een glas water. Dat helpt in dit geval dus niet of eigenlijk maar heel kort: uiteraard houdt water je mond vochtig, maar het blijft niet aan de slijmvliezen kleven en daardoor verdwijnt het effect na zo'n 10 tot 15 seconden. Hoe je er dan wel vanaf komt? Dat hangt af van het feit of de speekselklieren nog actief zijn. Wanneer dit het geval is kun je speekselvorming stimuleren met het eten van een suikervrij pepermuntje, door op een kauwgum te kauwen of het gebruiken van speciale medicijnen. Wanneer de speekselklieren wel beschadigd zijn, bestaat er zoiets al kunstspeeksel. Dit is een soort glijmiddel voor de mond, maar helaas hecht het niet aan de slijmvliezen en lijkt het niet echt op natuurlijk speeksel. Het verlicht de klachten voor een uur of twee voordat er opnieuw kunstspeeksel ingenomen moet worden. Daarnaast zijn er nog huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die de klachten kunnen verlichten. Zo helpt het om de lippen voor het slapen in te smeren met een lipverzorgingstift of kun je stukjes komkommer zonder schil met een beetje olijfolie eten. Heeft u nog vragen over uw gezondheid? Stel ze gerust!

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing