De beste manier om kalknagels te behandelen

De beste manier om kalknagels te behandelen

11.01.2022 • ( Auteur ) Hélène Melis

Laatst bijgewerkt:  11-01-2022

Zit er een wit of gelig vlekje op je nagel of lijkt je nagel dikker te zijn? Waarschijnlijk heb je last van een kalknagel. Daarmee ben je niet de enige, want een kwart van de mensen heeft hier wel eens last van. In deze blog wordt uitgelegd wat een kalknagel is en hoe deze vervelende voetschimmel te voorkomen is.

Wat is een kalknagel?

De naam kalknagel doet vermoeden dat kalk een grote rol speelt, maar dit is niet waar. Een kalknagel is een schimmelinfectie waardoor het lijkt alsof er kalk op je nagel zit. Die schimmels bevinden zich op ieder menselijk lichaam en dan vooral op vochtige, warme plekken. Je voeten zijn dan ook een geliefde plek voor schimmels. Die schimmel is onschuldig, maar het wordt een infectie wanneer deze de huid of nagel binnendringt.

Hoe loop ik deze schimmels op?

De schimmel mag dan onschuldig zijn, maar kalknagels zijn wel heel besmettelijk. De schimmels bevinden zich in loslatende huidschilfers en dat is ook de manier waarop deze verspreid worden. Je kunt de schimmel vooral oplopen op plekken waar veel mensen op blote voeten lopen. Denk hierbij aan een zwembad, de sportschool of een sauna. De schimmel gaat niet vanzelf weg zolang er niks aan gedaan wordt.

Hoe herken ik een kalknagel?

Om te weten of je last hebt van kalknagels moet je ze wel kunnen herkennen. Let op de volgende kenmerken:

 • Verkleuringen aan de rand van de nagel.
 • Een verdikking onder de nagel die de nagel dikker lijkt worden.
 • Schilfers en vuil onder de nagel.
 • Vervorming.
 • Langzame groei.
 • Broosheid en gemakkelijk afbrokkelen.

Hoe voorkom ik een kalknagel?

 

Het hebben van een kalknagel is natuurlijk niet wenselijk. Daarom geven wij een aantal adviezen om zo'n schimmelinfectie te voorkomen:

 • Hou je voeten goed schoon en droog (schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving).
 • Was je voeten zonder zeep (de zuurgraad die je huid beschermt blijft intact).
 • Droog je voeten goed af (vergeet ook niet tussen de tenen af te drogen).
 • Trek elke dag schone sokken van een natuurlijk materiaal aan (wol of katoen).
 • Wissel je schoenen af (zodat ze kunnen luchten).
 • Gebruik een drogend poeder (wanneer je last hebt van zweetvoeten).
 • Draag slippers (in een zwembad, sportschool of sauna).

Hoe behandel ik een kalknagel?

Als je eenmaal een kalknagel opgelopen hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af.  De infectie is lastig aan te pakken, omdat deze zich onder de nagel bevindt. Het kan maanden duren voordat de kalkplek er helemaal uitgegroeid is. Eén van de bekendste manieren om kalknagels tegen te gaan, is het dagelijks gebruik van azijn. Azijn staat bekend als een zuur middel waar schimmels slecht tegen kunnen. Week elke dag de aangetaste nagel in een bakje azijn gedurende een kwartier zodat de azijn goed in de nagel kan trekken. Een ander voorbeeld van een behandelmethode is het gebruik van kalknagel olie. Deze 100% natuurlijke olie breng je met het kwastje aan op of onder de nagel. Het is belangrijk om deze behandeling te blijven herhalen. Daarnaast kun je ook kiezen voor het gebruik van een speciale gel, pen of spray. Een laatste optie is het laseren van een kalknagel. Deze behandeling kan als pijnlijk worden ervaren en moet een aantal keer worden herhaald.


 

Producten

holland-pharma-706995
Kalknagel olie Jacob Hooy
8,99
Meer informatie
Actie holland-pharma-932439
8717185157048
Kalknagel spray 20ml ROPA NAIL
14,99
Meer informatie

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag

Rineke | maandag 29 juli 2019 15:33

De behandeling MOET 2 x per dag gedaan worden. Tevens niet stoppen voordat de nagel geheel is uitgegroeid en de schimmel helemaal weg is. Soms kan dat wel 2 jaar duren . De volhouder wint . De resultaten heb ik zelf gezien. Niet een weekje stoppen want dan ben je weer bij af. De aanhouder wint. Succes met de behandeling. ?

Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.