Netelroos of galbulten: zo kom je van de jeuk af

Netelroos of galbulten: zo kom je van de jeuk af

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Netelroos is een veelvoorkomende ziekte in ons land. Een op de acht mensen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria genoemd. De aandoening uit zich bij de meeste mensen in witte tot donkerrode bultjes op de huid die erg jeuken. In sommige gevallen zit de zwelling ook aan de binnenkant van het lichaam. Hier kunnen symptomen als misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, heesheid en gewrichtspijn mee samen gaan.

Netelroos besmettelijk

De galbulten die ontstaan wanneer je netelroos hebt zijn niet besmettelijk. Ze ontstaan vaak plotseling en zijn meestal binnen enkele uren tot dagen verdwenen. Netelroos wordt veroorzaakt door histamine. Dit lichaamseigen eiwit verwijdt de bloedvaten in de lederhuid waardoor er vocht uit kan lekken. Dit vocht zorgt voor de bultjes, de histamine veroorzaakt de jeuk. Er zijn verschillende soorten netelroos: acute en chronische. Acute galbulten verdwijnen meestal vanzelf binnen zes weken, chronische urticaria kan een tot vijf jaar aanhouden. Naast deze tweedeling wordt er nog meer onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten:

  • Inspanningsurticaria: jeukende bultjes na lichamelijke inspanning of stress.
  • Urticaria solaris: bultjes ontstaan na blootstelling van de huid aan de zon.
  • Warmte-urticaria: bultjes die ontstaan na blootstelling aan warmte.
  • Koude-urticaria: bulten die ontstaan na blootstelling aan kou.
  • Urticaria factitia: bulten die ontstaan na druk, wrijving of krabben.
  • Aquagene urticaria: uitslag en jeuk die ontstaan na contact met water.

Netelroos behandeling

Om netelroos te kunnen behandelen is het belangrijk om eerst samen met je arts de oorzaak van de huiduitslag te achterhalen. Als de oorzaak van de klachten bekend is, is het verstandig om de oorzaak te mijden. Bijvoorbeeld wanneer je de klachten krijgt als gevolg van het nemen van een bepaald medicijn. Krabben, warmte, stress en alcohol kunnen de klachten verergeren dus die zaken kun je beter ook uit de weg gaan. U kunt de jeuk verminderen door een lauwe douche te nemen of je huid met koud water te deppen. Broeders Gezondheidswinkel adviseert u om Homeocare Allerlo  of Go Ribus Nigrum te slikken en met VSM Cardiflor Forte kunt u de jeuk verzachten. Vragen? Stel ze gerust! Heeft u nog vragen over netelroos en de mogelijke oplossingen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing