Hoofdpijn: alle verschillende soorten op een rij

Hoofdpijn: alle verschillende soorten op een rij

14.03.2019 • ( Auteur ) Hélène Melis

Een bonkend hoofd, last van vervelende steken of het gevoel dat er een strakke band om je hoofd zit? Dit zijn allemaal symptomen van hoofdpijn, de meest voorkomende pijn. Iedereen herkent wel een of meerdere symptomen, want zo'n 90 tot 95% van de mensen heeft wel eens last van hoofdpijn.

Soorten hoofdpijn

Toch kun je niet alle hoofdpijn over één kam scheren. Niet alle hoofdpijn is namelijk hetzelfde en er wordt onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende soorten:
  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Clusterhoofdpijn
  • Hoofdpijn door medicijnen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door pijn aan beide kanten van het hoofd. Je kunt het gevoel hebben alsof er een band om je hoofd zit. De pijn is kloppend, wordt erger bij inspanning en kan gepaard gaan met misselijkheid. Ook komt deze pijn voor in combinatie met spierpijn. In dat geval komt het voort uit een verkeerde houding of te lang en inspannend werken. Laat je schouders en nek eens masseren, zorg voor een goede lichaamshouding, doe yoga-oefeningen eet zo min mogelijk vetten en eiwitten uit vlees-, vis- en melkproducten.

Migraine

Bij migraine is er sprake van een bonzende pijn aan één kant van het hoofd. Ook is er een overgevoeligheid voor licht en geluid. Wil je meer informatie over migraine? Lees dan eens onze eerdere blog die wij hierover geschreven hebben.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is pijn die in groepen voorkomt.  Verschillende hoofdpijnaanvallen volgen elkaar op. Gemiddeld zo één tot vier per keer. Een kenmerk van deze pijn is dat deze zich vaak achter één oog concentreert.  Naar schatting hebben minder dan 1 op 10 mensen last van deze hoofdpijn. En dat is maar goed ook, want deze pijn wordt gezien als een van de hevigste en meest intense pijn.

Hoofdpijn door medicijnen

Medicijnen die hoofdpijn zouden moeten verminderen, zoals pijnstillers, kunnen ook de oorzaak zijn van het probleem. Het overmatig slikken van medicijnen kan dan juist hoofdpijn veroorzaken. De pijn is vaak niet zo hevig en komt voor aan beide kanten van het hoofd. De oplossing is om te stoppen met het overmatig slikken van pijnstillers. Na een aantal weken zou er dan vanzelf verbetering op moeten treden.

Homeopathische oplossingen

Steeds meer mensen kiezen bij hoofdpijn voor een homeopathische oplossing. Dit komt omdat homeopathische medicijnen alleen uit natuurlijke bestanddelen bestaan, terwijl reguliere medicijnen vooral synthetische stoffen bevatten. Over het algemeen gaat men ervan uit dat hoofdpijn een reactie is op een onbalans in het lichaam. Homeopathie gaat er juist vanuit om de balans in ons lichaam zonder bijwerkingen te herstellen. Een aantal voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen tegen pijn in het hoofd:
  • Sint-Janskruid: Dit verwijdt de bloedvaten en heeft een pijnstillend effect. Verkrijgbaar in poedervorm, tabletten of thee.
  • Lavendel: Dit heeft een kalmerende en ontspannende werking. Verkrijgbaar in druppelvorm of badolie.
  • Ginkgo Biloba: Dit stimuleert de bloedstroom in de hersenen. Verkrijgbaar als supplement.
  • Atropa Belladonna: Dit heeft een kalmerend en ontspannend effect op je hersenen. Verkrijgbaar in druppelvorm.

Vragen? Stel ze gerust!

Heeft u nog vragen over hoofdpijn en de mogelijke oplossingen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

holland-pharma-795148
8714139001167
Megrana hoofdroller Aromed
8,50
Meer informatie

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.