Aften, pijnlijke zweertjes waar je zo snel mogelijk vanaf wil

Carnaval is weer achter de rug en na dat ene biertje en een frietje te veel heeft je weerstand er wel eens beter voor gestaan. Een verminderde weerstand kan ervoor zorgen dat je last krijgt van aften. Aften zijn pijnlijke zweertjes in je mond. Vaak zijn ze een beetje grijs of wit van kleur, drie tot vier millimeter groot en hebben ze een ovale vorm.

Aften in je mond

Je kunt aften op verschillende plekken in je mond krijgen: op of onder je tong, op je tandvlees, je verhemelte, aan de binnenkant van je wangen of zelfs op je lippen. 20% van de volwassenen krijgt er wel eens mee te maken. De precieze oorzaak is vaak lastig vast te stellen, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen:

  • Een tekort aan vitaminen of ijzer.
  • Stress of vermoeidheid.
  • Besmetting met een virus of bacterie.
  • Beschadiging van het slijmvlies.
  • Droge mond.
  • Hormonale veranderingen.
  • Het gebruik van medicijnen.
  • Erfelijke factoren.
  • Darmaandoeningen.

Er zijn ook mensen die beweren dat aften een allergische reactie zijn op conserveermiddelen, kleurstoffen, dierlijke eiwitten of te pikant voedsel. Deze beweringen zijn echter niet wetenschappelijk ondersteund.

Behandeling aften

De zweertjes kunnen pijnlijk zijn bij eten, drinken of zelfs praten. In principe verdwijnen aften vanzelf na enkele dagen of binnen twee weken. De klachten kunnen zo vervelend zijn dat je de gevoelige plek toch wil behandelen. Als je klachten snel wil verlichten kun je koelen met ijsblokjes, speciaal mondwater gebruiken, maar er zijn ook verschillende gels en sprays die je van de pijn af kunnen helpen.

Daarnaast is het van belang om je tanden goed te blijven poetsen. Tandpasta die enzymen bevatten gaan de uitbreiding van de aften tegen. Om te voorkomen dat je met deze zweertjes te maken krijgt, is het hebben van een goede weerstand erg belangrijk. Eet gezond en gevarieerd en slaap voldoende. Probeer ook pittig en zuur voedsel zoveel mogelijk te vermijden.

Vragen? Stel ze gerust!

Heeft u vragen over aften of andere mondklachten? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel