Ashwagandha voor geestelijke ontspanning

Ashwagandha is een struikgewas en groeit in India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, maar ook in delen van Afrika en tegenwoordig in Noord-Amerika. De plant geniet bekendheid als Ayurvedische middel. De rustgevende eigenschappen van deze plant zijn niet alleen bekend uit de Ayurveda, maar zijn inmiddels ook bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Vandaar dat Ashwagandha meestal wordt toegepast bij mensen die onder grote mentale druk staan. Ashwagandha kan in stress-situaties bijdragen aan geestelijke ontspanning.

Ayurvedische ginseng

De actieve bestanddelen, de withanoliden zijn qua werking en samenstelling vergelijkbaar met de ginesnosides uit Panax ginseng, vandaar dat er ook wel gesproken wordt over Ayurvedische of Indiase ginseng. De wetenschappelijke naam is Withania somnifera of wel: de ''Withania'' die slaap (mogelijk) maakt. Blijkbaar kwam de naamgever van de Latijnse naam tot de conclusie dat deze plant helpt bij een goede nachtrust. De plant is ingedeeld bij de Nachtschade familie (Solanaceae). Hiertoe behoren ook de aardappel, de aubergine, de paprika en de tomaat.

Ashwagandha behoort ook tot de zogenaamde foto-adaptogenen. De term 'Adaptogeen' verwijst naar 'aanpassingsvermogen' ofwel een proces dat de balans in het lichaam bevordert. Met andere woorden; een adapteren verhoogt de weerbaarheid van het lichaam tegen allerlei verstorende invloeden. Hierbij kan het gaan om werkstress, relatiestress, zware lichamelijke inspanning, koud- of warmtestress, een verstoord dag-nachtritme en andere factoren.

Fyto-adaptogenen helpen het lichaam dus om optimaal te functioneren in stressvolle omstandigheden. Ze ondersteunen de veerkracht en het aanpassingsvermogen van het lichaam. Andere bekende foto-adaptogenen zijn Ginseng, Noni, Chinese paddestoelen, Schisandra, Rozenwortel, Maca en Astragalus. De fyto-adaptogenen beïnvloeden kracht, energieniveau, conditie, uithoudingsvermogen en helderheid van geest. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt in dit kader ook wel over 'tonicum' gesproken.

Voedingssupplementen met Ashwagandha

Vanwege de regulerende en versterkende eigenschappen zijn foto-adaptogenen erg geschikt voor gebruik in voedingssupplementen. 150-350 mg van het gestandaardiseerde wortelextract is al een goede dosering voor verbetering van stressbestendigheid. In de plant zijn ongeveer 35 verschillende actieve stoffen te vinden, die aangeduid worden als withanolides. Als kwaliteitsaanduiding van het extract wordt meestal het totale gehalte aan withanolides weergegeven.

Voedingssupplementen met Ashwagandha mogen gezondheidsclaims dragen die verwijzen naar geestelijke ontspanning. Dit plaatextract heeft namelijk een goede wetenschappelijke onderbouwing op het gebied van geestelijke gezondheid.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel