Vitamine K2: de vergeten vitamine

K2 is een vitamine waarvan bijna niemand het bestaan kent. En dat is best raar, want vitamine K2 speelt wel degelijk een belangrijke rol in ons lichaam. Een tekort is namelijk slecht voor de bloedvaten en dus ook voor het hart. Verder is K2 onmisbaar voor de botstofwisseling en botmassa en vermindert het de kans op botbreuken.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking te weinig vitamine K2 binnenkrijgt. Dat is volgens deskundigen zorgwekkend, want hoewel de vitamine niet algemeen bekend is, speelt hij op verschillende terreinen een grote rol van betekenis. Vitamine K is een stof die de natuur in twee vormen verschaft: vitamine K1 (fylochinonen) en vitamine K2 (menachinonen). K1 zit in groene bladgroenten en dan vooral in spinazie. K2 vind je in gefermenteerde producten als kaas en kwark. Ook maken micro-organismen, zoals onze darmflora, verschillende vormen van vitamine K2 aan. Als het gaat om het voorkomen van osteoporose en aderverkalking is K2 trouwens aanzienlijk actiever dan K1. Dat komt omdat de laatste zich alleen in de lever concentreert en de eerste in alle andere organen.

De juiste balans

Vitamine K2 speelt een sleutelrol bij het reguleren van bloedstolling en het voorkomen van trombose. Loop je een kleine of grotere wond op dan is het zaak dat het bloeden op een zeker moment ophoudt. Het punt is dat er op zo'n moment een soort evenwicht moet zijn. Stopt de bloeding te snel dan kunnen er in je aderen bloedstolsels ontstaan. Iedereen kent de risico's die daarmee samenhangen. Duurt het daarentegen te lang voordat het ophoudt dan verlies je teveel bloed. En dat is al evenmin iets om naar uit te kijken. Met voldoende vitamine K2 in je lichaam hoef je je daar geen zorgen over te maken. K2 zorgt in dat verband namelijk voor de juiste balans.

Schoon en elastisch

Om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen is het belangrijk om je bloedvaten voldoende elastisch te houden. En dus moet je er onder meer voor zorgen dat er geen teveel aan calcium ontstaat. Die stof heeft namelijk invloed op de rekbaarheid van je bloedvaten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat vitamine K2 een goed transport van calcium bevordert en er zodoende mede voor zorgt dat je bloedvaten schoon en elastisch blijven.

Groot probleem

Het grote probleem met vitamine K2 is dat het van nature in weinig voedingsmiddelen zit. Dat zou ook het tekort bij veel Nederlanders kunnen verklaren. Bovendien is het lastig om te checken of je misschien te weinig K2 binnenkrijgt. Het vaak last hebben van blauwe plekken, bloedneuzen of wondjes die (te) lang blijven doorbloeden zouden aanwijzingen voor een tekort kunnen zijn. Hoe dan ook, je doet er goed aan om te zorgen dat jouw K2-hoeveelheid op pijl blijft. Dat kun je ondersteunen door bijvoorbeeld wat meer kaas en kwark te eten. Ook met salami, eigeel, boter, kippenborst en -levertjes krijg je meer van die belangrijke vitamine binnen.

Vitamine K2 kopen

Naast het eten van bovengenoemde producten kun je er ook voor kiezen om voedingssupplementen met vitamine K2 te nemen. Deze zijn verkrijgbaar als capsule, tablet of in druppelvorm. Broeders heeft een uitgebreid assortiment aan Vitamine K2-supplementen. Probeer bijvoorbeeld eens de softgels van Orthica, de capsules van Mannavital of de druppels van Epigenar. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een uitgebalanceerde, gezonde voeding maar een toevoeging om tekorten op te vangen. Daarnaast is het belangrijk om de aanbevolen dosering aan te houden. Een overschot van een bepaalde voedingsstof is immers ook niet goed.

Vragen over vitamine K2?

Wilt u meer weten over vitamine K2 of onze supplementen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel