Wat te doen bij slapeloosheid?

Wat te doen bij slapeloosheid?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Zo slaapt u weer lekker door: handige tips bij slapeloosheid

We hebben allemaal wel eens moeite met slapen. Een hele nacht draaien in bed, in de hoop dat uw ogen eindelijk gaan dichtvallen. De ochtend na zo’n gebroken nacht bent u natuurlijk alleen maar vermoeider. En dan komen daarna gelijk de gedachten: ‘ik hoop dat ik vanavond wel kan slapen’. Wij zorgen dat u weer lekker slaapt, met onze handige slapeloosheid tips!

Oorzaken van slapeloosheid

Er zijn verschillende vormen van slapeloosheid. Komt u moeilijk in slaap? Of wordt u juist vaak wakker in de nacht? Weinig slapen is altijd vervelend. Het is daarom goed om eerst te kijken naar de oorzaken die uw slapeloosheid veroorzaken. Heeft u last van psychische klachten zoals depressie, angst of stress? Of lichamelijke problemen zoals pijn? Wanneer deze klachten aanhouden zal de slapeloosheid die hiermee samenhangt ook moeilijk overgaan.

Tips voor een betere nachtrust

Wat u doet voor het slapengaan heeft een erg grote invloed op uw nachtrust. We delen hieronder enkele tips tegen slapeloosheid:

  • Het is aan te raden om op uw voeding te letten. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de invloed van cafeïne en theïne, wat in koffie, zwarte thee en frisdranken zit. Een hogere inname van cafeïne zorgt ervoor dat het langer duurt om de slaap te vatten.
  • Zorg voor een perfect slaapklimaat: een kamer mag niet te warm zijn en moet goed geventileerd zijn. Lucht dus uw slaapkamer goed voor het slapengaan en zet de verwarming uit. Zorg ook dat de slaapkamer goed donker is, teveel licht zorgt ervoor dat het hormoon melatonine te weinig wordt aangemaakt.
  • Het is misschien verleidelijk wanneer u s ’nachts weinig geslapen heeft: even bijslapen overdag op de bank. Let er wel op dat een dutje niet langer dan een halfuur duurt, anders zal het s ’avonds alleen maar moeilijker worden om in slaap te vallen.
  • Limiteer activiteiten voordat u gaat slapen. Ga dus niet sporten en direct daarna het bed in. Zet daarnaast de televisie, computer en telefoon op tijd uit. Het is dan beter om een boek te lezen om te ontspannen, of om voor een warm bad of douche te kiezen.

Met deze slapeloosheid tips kunt u zelf direct aan de slag voor een betere nachtrust.

Homeopathische middelen tegen slapeloosheid

Er zijn diverse homeopathische middelen die helpen bij slapeloosheid. Veel van deze producten zijn op natuurlijke basis zoals lavendel en valeriaan. Lavendel ruikt niet alleen erg lekker, maar helpt u ook nog eens om goed te ontspannen. En wanneer u ontspannen bent is het een stuk makkelijker om in slaap te komen. Valeriaan is een kruidenmiddel wat al sinds de Griekse oudheid wordt gebruikt als medicinaal kruid. Het werkt licht rustgevend en is perfect bij nervositeit, stress, spanning en slapeloosheid. Deze natuurlijke middelen tegen slapeloosheid zijn verkrijgbaar als capsules, sprays en oliën, maar ook bijvoorbeeld als thee. Daarnaast bevatten veel slaapproducten melatonine. Melatonine is een hormoon dat onze biologische klok aanstuurt. Dit ‘slaaphormoon’ helpt bij het natuurlijke dag-nachtritme. Soms is de lichaamseigen productie van melatonine niet voldoende en kan het lichaam wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Slapeloosheid bij overgang en zwangerschap

Slapeloosheid tijdens de overgang? Dit is een klacht die we veel horen, terwijl dit niet door de invloed van hormonen komt. Maar wat veroorzaakt dit nu wel? Vrouwen hebben tijdens de overgang vaak last van klachten zoals nachtelijk zweten en opvliegers. Dit zorgt vaak al voor een mindere nachtrust. Daarnaast heeft u ook gewoon minder slaap nodig naarmate u ouder wordt. Het kost dus even wat tijd om hieraan te wennen en niet meer hardnekkig aan de 8 uur slaap vast te houden. Een totaal ander moment wanneer veel vrouwen kampen met slapeloosheid? Tijdens de zwangerschap. Er zijn dan een groot aantal boosdoeners die ervoor zorgen dat u niet lekker doorslaapt. Hormonen, een zwakke blaas, stress, een nieuwe slaaphouding door een zwangere buik, brandend maagzuur en ga zo nog maar even door. Het is dus heel normaal dat u tijdens de zwangerschap minder slaapt, ook al kunt u dan juist wat extra rust gebruiken.  

Vragen of advies over slapeloosheid?

Wilt u meer weten over slapeloosheid en wat u eraan kunt doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer. Heeft u zelf nog handige tips bij slapeloosheid? Deel ze dan met ons in de reacties hieronder.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing