Wat te doen bij depressie?

Tips voor het omgaan met een depressie

Voelt u zich langere tijd somber en heeft u last van neerslachtigheid? Heeft u geen plezier meer in activiteiten? Of bent u constant vermoeid? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met een depressie. Bijzonder vervelend, maar gelukkig is er vaak wel iets aan te doen. In dit blog leest u meer over de symptomen en behandeling van depressie, natuurlijke hulpmiddelen en een aantal tips om met depressie om te gaan.

De symptomen van depressie

Depressie komt van alle psychische aandoeningen het meeste voor. Soms zijn de klachten niet goed te herkennen, maar in alle gevallen is er sprake van een langere periode met sombere stemmingen, neerslachtigheid en lusteloosheid.

Klachten bij een depressie verschillen per persoon, maar andere veelvoorkomende symptomen zijn:

• Gebrek aan energie
• Geen plezier uit activiteiten halen
• Moeite met concentreren, beslissingen nemen
• Prikkelbaar
• Jezelf waardeloos of schuldig voelen
• Slapeloosheid of juist veel slapen
Bijzonder vervelend, zeker aangezien je er voor je gevoel weinig aan kunt doen.

Depressie behandeling – wat kun je eraan doen?

De behandeling van een depressie is afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Voor de behandeling van depressies bestaan psychologische behandelingen en/ of behandeling met medicijnen. Hierbij zijn er verschillende soorten therapie zoals cognitieve-, gedrag-, interpersoonlijke-, of psychodynamische therapie.

Natuurlijke hulpmiddelen versus medicatie tegen depressie

Is een psychiater of antidepressiva voor uw gevoel een stap te ver? Dan zijn er ook diverse homeopathische of natuurlijke medicijnen die veel kunnen betekenen voor het omgaan met depressieve klachten. Heeft u bijvoorbeeld wel eens van sint-janskruid gehoord? Dit natuurlijke kruidenmiddel zorgt voor meer energie en stemmingsverbeteringen.

Daarnaast kunnen CBD producten zoals olie, verlichting geven bij depressiviteit. CBD is een plantaardig middel dat helpt om spanningen en stress te voorkomen. CBD producten bevatten het stofje cannabidiol van de hennepplant, maar geen THC. THC zorgt voor het ‘high’ effect in hasj of wiet, iets wat bij het gebruik van CBD producten niet optreed. De werking van natuurlijke medicatie tegen depressie verschilt per persoon. Toch is het zeker de moeite waard als u (regelmatig) depressieve klachten ervaart en eerst wat anders dan professionele hulp wilt proberen.

Een aantal handige antidepressie tips

Om van een depressie te herstellen (of deze te voorkomen), zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten. We zetten wat anti depressie tips op een rijtje:

• Geef structuur aan uw dag. Plan wat u per dag gaat doen en zorg voor vaste routines
• Eet gezond
• Ga elke dag naar buiten en zorg voor voldoende beweging
• Stel haalbare doelen en werk hierin met kleine stapjes
• Praat met vrienden, partner of familie over gevoelens
• Schrijf je gevoelens van je af of blog over je depressie
• Maak eventueel contact met lotgenoten

Met deze anti depressie tips kunt u zelf aan de slag om depressieve klachten te verlichten. Komt u er zelf niet uit? Neem dan altijd contact op met uw huisarts, psycholoog of een maatschappelijk werker.

Vragen of advies over neerslachtigheid en depressieve klachten?

Wilt u meer weten over wat te doen bij depressie, behandeling en natuurlijke medicatie bij depressie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer. Heeft u zelf nog handige tips bij depressies? Deel ze dan met ons in de reacties hieronder.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel