Zonneallergie: zo pak je de symptomen aan

De eerste dagen met stralend zomerweer hebben we alweer achter de rug en waarschijnlijk heb je ook flink genoten van die warme zonnestralen. Verschenen er toen jeukende, rode bultjes op je huid? Misschien heb je wel last van een zonneallergie. Zonneallergie komt vaak voor in het voorjaar, omdat je huid dan nog niet gewend is aan het zonlicht.

Verbrand of zonneallergie?

Als je last hebt van zonneallergie reageert je huid overdreven op zonlicht. Je huid is al geïrriteerd bij de kleinste aanraking met zonlicht. De allergie lijkt op een normale verbranding door de zon, maar er zijn een aantal verschillen. Als je huid verbrandt, komt dat voornamelijk door de UV-B stralen van het zonlicht. Bij zonneallergie zijn de UV-A stralen de boosdoener. De klachten bij een allergie houden ook langer aan dan wanneer je verbrand bent. Rode huid door verbranding verdwijnt meestal na een paar dagen, in het geval van een allergie kan dit wel 10 dagen aanhouden.

Oorzaken van zonneallergie

Er zijn verschillende oorzaken van zonneallergie. Je hebt primaire en secundaire oorzaken. Een primaire oorzaak is het gevoelig zijn voor zonlicht. Je kunt dit het best vergelijken met een allergie voor noten of pollen. Als je allergie ontstaat door een secundaire oorzaak is er sprake van fotoallergie. Dat wil zeggen dat de allergische reactie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door de combinatie van zonlicht met een medicijn dat je gebruikt. Contact met plantensoorten als de berenklauw of dille of gebruik van cosmetica kunnen er ook voor zorgen dat je lichaam een allergische reactie afgeeft.

Vervelend, maar niet schadelijk

Omdat je bij de kleinste aanraking met de zon al last kunt krijgen van een zonneallergie is dit heel vervelend. Schadelijk is het echter niet. Toch is oppassen met zonlicht sowieso verstandig. Mensen met zonneallergie verbranden vaak ook sneller. Over het algemeen hebben mensen met een lichte huid ook sneller last van een allergie voor zonlicht.

Wat kun je eraan doen?

De symptomen van de allergie verdwijnen uiteindelijk vanzelf weer. Toch heb je verschillende opties om je klachten te verminderen:

  • Laat je lichaam al vroeg in het jaar wennen aan de zon. Je krijgt hierdoor een wat dikkere huid die je beschermt tegen UV-stralen.
  • Je kunt ook gebruik maken van lichttherapie. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
  • Gebruik een sunblocker in plaats van zonnebrandcrème. Dit beschermt je lichaam nog beter tegen zonnestralen.
  • Er zijn verschillende korrels, crèmes, tabletten en sprays te krijgen die je jeuk verminderen.
  • Houd een koud kompres op de geïrriteerde plekken. Je zult merken dat de jeuk minder wordt.
  • Pureer komkommer en smeer dit op je huid. Komkommer verlicht het brandende gevoel en zorgt ervoor dat de uitslag niet erger wordt. Dit geldt ook voor het raspsel van een aardappel.
  • Smeer je huid in met een mix van yoghurt en kokos of een mengsel van een druppel lavendelolie en aloë vera gel.

 

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel