Fytotherapie: alles wat je erover moet weten

Naast de reguliere geneeskunde zijn er ook verschillende vormen van alternatieve geneeswijzen. Fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde is er daar één van. Deze vorm van therapie bestaat al ontzettend lang. Van sommige planten was in de vijfde eeuw voor Christus al bekend dat ze een geneeskrachtige werking hadden. 

Fytotherapeuten gaan ervan uit dat de geest een belangrijke rol speelt bij lichamelijke gezondheid. Zij stellen dat de oorzaak van een lichamelijke klacht ligt bij een verstoring van de balans tussen lichaam en geest. Door het gebruiken van 100% plantaardige middelen kan die balans weer hersteld worden.

Bij welke klachten helpt het?

Medicijnen uit de fytotherapeutica kunnen helpen bij lichamelijke klachten als verkoudheid, maagdarmstoornissen, hartziekten en aandoeningen van lever en gal. Daarnaast wordt fytotherapie ook gebruikt om de algemene weerstand te verbeteren. Maar waarom zou je kiezen voor deze alternatieve geneeswijze in plaats van de reguliere geneeskunde? Van natuurlijke geneesmiddelen uit de fytotherapeutica zou je minder bijwerkingen krijgen dan van 'normale' medicijnen. Maar dit wil niet zeggen dat je helemaal geen klachten kunt hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook een allergische reactie krijgen van natuurlijke middelen die je op je huid aanbrengt.

Vorm van fytotherapeutische middelen

De plantaardige medicijnen komen in veel verschillende vormen voor en je kunt ze ook op verschillende manieren tot je nemen. Zo kan de plant gekookt worden en vervolgens kan daar een compres, thee of zalf van gemaakt worden. Je kunt de planten ook laten trekken in koud water of alcohol. Dit noem je een aftreksel. Daarnaast kun je de planten ook laten drogen en vermalen tot poeder. Hier kun je vervolgens weer thee van zetten.

Fytotherapie vs homeopathie

Fytotherapie wordt vaak verward met die andere alternatieve geneeswijze: homeopathie. Dit is niet vreemd, aangezien beide geneeswijzen een aantal overeenkomsten vertonen:

  • Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen.
  • Je lichaam breekt alle stoffen die het bevat in zijn geheel af.
  • Bij beide geneeswijzen heb je weinig tot geen last van bijwerkingen.

Toch zijn er ook voldoende verschillen tussen beide natuurlijke geneeswijzen:

  • Bij fytotherapie gaan ze uit van het principe dat je een ziekteverschijnsel met een tegengestelde werking moet bestrijden. In de homeopathie gaan ze uit van het similiaprincipe. Dat houdt in dat een middel, dat bij gezonde mensen bepaalde klachten oplevert, zieke mensen met dezelfde klachten kunt genezen.
  • De homeopathie maakt ook gebruik van dierlijke en minerale grondstoffen. Fytotherapie niet.
  • Bij homeopathie kijkt men naar het hele lichaam en bij fytotherapie naar de specifieke klacht.
  • Homeotherapeuten gebruiken verdunde producten en fytotherapeuten niet.
« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel