Vaginale schimmel, bacteriën en afscheiding

Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel eens last van vaginale schimmel. Als je last hebt van vaginale schimmel is er sprake van een schimmelinfectie. Dit noem je ook wel een candida infectie. Candida betekent schimmel en schimmels bevinden zich in iedere gezonde vagina. Naast schimmels zitten er ook melkzuurbacteriën, lactobacillen, in het vrouwelijk geslachtsorgaan. Als de balans tussen beide verstoord is, spreek je van een schimmelinfectie.

Oorzaak vaginale schimmel

Een schimmelinfectie kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kun je er last van krijgen door:

  • Een verminderde weerstand
  • Het gebruik van antibiotica of de pil
  • Een zwangerschap, menstruatie of onveilige seks
  • Diabetes (suiker is een voedingsbron voor schimmels)

Klachten vaginale schimmel

De volgende vaginale klachten komen vaak voor bij een schimmelinfectie:

  • Jeuk
  • Brandend gevoel
  • Geïrriteerde, rode of schrale vagina
  • Veel geurloze, witte, brokkelige afscheiding
  • Zwelling van de vaginawand of schaamlippen

Om van een schimmelinfectie en de bovengenoemde klachten af te komen kun je gebruik maken van een schimmeldodende crème of tabletten. Hierdoor vermindert de groei van candida en daarmee nemen de klachten af.

Bacteriële vaginose

Naast een vaginale schimmelinfectie kun je als vrouw ook last hebben van bacteriële vaginose. Deze bacteriële infectie is een verstoring van de vaginale flora die veroorzaakt wordt door schadelijke bacteriën. In de vagina zitten zowel goede als schadelijke bacteriën. Als deze hoeveelheden niet in balans zijn kunnen de schadelijke bacteriën zich te snel vermenigvuldigen en dan krijg je bacteriële vaginose. Dit kan ontstaan door een verkeerde vaginale hygiëne (bijv. door het wassen met zeep), het te laat verwisselen van een tampon of onveilige seks. Het merendeel van de klachten bij bacteriële vaginose komt overeen met een vaginale schimmelinfectie. Het verschil zit hem in de afscheiding. Waar deze bij een schimmelinfectie wit en geurloos is, is deze bij vaginose grijs-wit van kleur en heeft dit een onaangename geur.

Witte afscheiding

Bij iedere vrouw komt witte afscheiding voor. Dit is normaal en begint vanaf de eerste menstruatie en duurt tot je in de overgang raakt. Witte afscheiding houdt je vagina vochtig en beschermt deze tegen infecties. Hoeveel vocht de vagina afscheidt verschilt per vrouw en kan veranderen. Dit geldt ook voor de geur, kleur en structuur. Een verandering kan plaatsvinden door eerdergenoemde schimmels en bacteriën, maar ook door een andere hormoonhuishouding, een zwangerschap of een soa. Dit laatste komt niet zo heel vaak voor.

Kijk hier voor de meest bestelde producten.

Twijfel je of last hebt van een infectie? Schroom dan niet om telefonisch, per mail of in de winkel vragen te stellen aan onze expert. Dit alles natuurlijk geheel discreet.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel