Zo verminder je klachten van PDS

Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom oftewel PDS. Bij PDS is er sprake van een verstoring van de functie van je maag-darmkanaal en dan met name de dikke darm. Deze aandoening kenmerkt zich door klachten als buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Vaak hebben mensen last van diarree of juist opstopping. Dit kan elkaar ook afwisselen.

Hoe ontstaat PDS?

Bij het prikkelbare darm syndroom maakt je darm te veel of juist te weinig bewegingen. Een teveel aan bewegingen noem je spasmen of krampen. Bij het merendeel van de PDS-gevallen zijn de zenuwen in de darm extra gevoelig. Deze zenuwen reageren vooral op het rekken of het uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid zorgt voor het ervaren van de eerdergenoemde klachten. Een andere naam voor PDS is daarom ook wel overgevoelige darm.

Behandeling van PDS

PDS is niet te genezen, maar behandeling is wel mogelijk. Er zijn verschillende behandelwijzen voor het prikkelbare darm syndroom. Er is niet één specifieke behandelmethode die voor iedereen werkt. Daarom is het vaak een kwestie van uitproberen. Hieronder bespreken we een aantal methoden die jouw klachten kunnen verminderen:

  • Het aanpassen van je voedingspatroon
  • In therapie gaan
  • Medicijnen nemen
Het aanpassen van je voedingspatroon

Voeding is voor veel patiënten van invloed op hun overgevoelige darm. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je klachten verergeren of verminderen. Het toevoegen van vezels en vocht aan je voeding kan je klachten verminderen, maar bij sommige mensen zorgt dat juist voor buikpijn of een opgeblazen gevoel. Het effect van het veranderen van je voedingspatroon kan enkele weken op zich laten wachten. Je darmen hebben tijd nodig om hieraan te wennen. Voor een op maat gemaakt voedingsadvies is het verstandig om een diëtist te raadplegen.

In therapie gaan

Bij veel mensen hebben stress en spanning invloed op hun prikkelbare darm. Buikklachten zijn een signaal van overbelasting. Het beter leren omgaan met stress kan ervoor zorgen dat je klachten verminderen. Hypnotherapie is in veel gevallen een effectieve behandelmethode. Volgens de Maag Lever Darm Stichting is wetenschappelijk bewezen dat ongeveer 70% van de patiënten hier baat bij heeft.

Behandeling met voedingssupplementen

Voedingssupplementen kan de klachten bij PDS verminderen. Deze supplementen zijn erop gericht om je ontlastingspatroon te verbeteren of pijn te bestrijden. Je kunt verschillende  supplementen nemen: bv tegen verstopping (bijv. vochtbinders of darmprikkelende middelen), tegen diarree (bijv. diarreeremmers of bulkvormers) of tegen buikpijn (bijv. pijnstillers of krampwerende middelen).

Goede ervaring met Pepermunt Olie

Je kunt er ook voor kiezen om pepermuntoliecapsules te proberen. Het belangrijkste ingrediënt hiervan is menthol. Menthol heeft een spierontspannende en pijnstillende werking. Pepermuntolie is verkrijgbaar in capsules en maakt deel uit van het assortiment van Broeders.

Een  klant van ons probeerde de capsules en zei hier het volgende over:

"Zo'n twee jaar geleden liep ik bij jullie winkel binnen voor advies over mijn PDS. Jullie adviseerde mij destijds Pepermunt Oil capsules van Lamberts. Deze moest ik drie keer per dag na het eten innemen. Dit werkt echt SUPER voor mij. Ik ben jullie daar heel dankbaar voor en wil jullie een groot compliment geven."

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel