Spirulina: de ideale aanvulling op je eetpatroon

Spirulina: de ideale aanvulling op je eetpatroon

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Zo klein en tóch zo veelzijdig. ‘Het geheel is groter dan de som der delen’ is een bekende Nederlandse uitdrukking. En hij is van A tot Z van toepassing op spirulina. Het spiraalvormige zoutwateralgje zit werkelijk propvol werkzame voedingsstoffen, die samen zelfs nog veel sterker zijn dan ieder voor zich. Spirulina is een microscopisch kleine, blauwgroene alg met een voedingsprofiel om van te watertanden. Er zitten vitaminen in bijvoorbeeld, maar ook enzymen, mineralen, antioxidanten, vetzuren en aminozuren. In de alg zijn al die stoffen niet alleen naadloos op elkaar afgestemd, maar zijn ze bovenal synergetisch: samen hebben ze een aanzienlijk krachtiger werking dan individueel. Spirulina is op twee fronten effectief. Aan de ene kant zorgt het voor een soepele reiniging van alle afvalstoffen uit je lichaam, terwijl het tegelijkertijd een stevige boost geeft aan herstel en opbouw: met name sporters profiteren van de langdurige verhoging van het prestatievermogen waar de spiraalvormige alg voor zorgt.

Volwaardig bron van eiwitten

Spirulina – de wetenschappelijke naam luidt trouwens Arthrospira – is niet zozeer een middel dat de strijd aangaat met symptomen, maar veel meer een middel dat de mobilisatie van de lichaamseigen reserves stimuleert. En dat onder meer ook de stabilisatie van het immuunsysteem ondersteunt. Het is verder een volwaardige bron van plantaardige eiwitten en daarom heel geschikt voor vegetariërs. Al met al heeft de alg een regulerende werking op het lichaam en voorziet het in voedingsstoffen, die helaas maar al te vaak ontbreken in het Westerse voedingspatroon.

Spirulina heeft de toekomst

Spirulina kan bogen op een lange geschiedenis: het is een organisme dat al 3,6 miljard jaar op aarde leeft. Om te groeien heeft het niet meer nodig dan mineraalrijk water en zonlicht. Vanwege die laatste eigenschap, uiteraard gekoppeld aan de enorme voedzaamheid, legde de NASA het idee op tafel om te proberen spirulina te gaan verbouwen in de ruimte, zodat ruimtevaarders de beschikking zouden krijgen over hun eigen energiebron. Voorlopig kun je de microscopisch kleine alg vooral vinden in Mexico (in het Texcoco meer), het Midden-Oosten en in bepaalde delen van Afrika (bijvoorbeeld langs de Grote Rift Vallei en rond het Tsjaadmeer). Sinds halverwege de vorige eeuw onderzoeken wetenschappers de voedingseigenschappen van spirulina diepgaand en kwamen langzaam maar zeker de enorme voordelen aan het licht. Zo blijkt het meer dan 25 keer meer beta-caroteen te bevatten dan wortelen en is het verder een rijke bron van vitamine A, vitamine E, GLA (omega 6 vetzuren) en antioxidanten (voor ondersteuning van een lang leven in goede gezondheid). Het zijn maar een paar voorbeelden van de ontelbare voordelen van de alg. De perfecte aanvulling als verse groenten en fruit niet – of te weinig – deel uitmaken van jouw dagelijkse maaltijden.

Spirulina kopen

Spirulina is verkrijgbaar in poedervorm of in capsules en het is te koop bij Broeders Gezondheidswinkel.

Green Spirulina Smoothie

Dit heb je nodig: - 3 handjes spinazie - 2 handjes blauwe bessen - ½ komkommer - ¼ avocado - 1 banaan - 1 theelepel spirulina - 1 theelepel hennepzaad - half glas water Bereiding: Mix eerst de banaan, blauwe bessen en het water tot een gladde smoothie. Voeg nu de groenten, spirulina en hennepzaad toe en mix nogmaals. Voeg eventueel meer water toe als je je groene smoothie te dik vindt. Bron: G&W

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing