AA
Chat of videochat nu live met één van onze medewerkers

De prostaat en de klachten die hij kan veroorzaken

De prostaat is een klier in het lichaam van de man die net onder de uitgang van de blaas en om de plasbuis heen ligt. Het is een onderdeel van het mannelijk voortplantingsorgaan en het heeft de grootte van een walnoot. De prostaat produceert prostaatvocht en dat vocht vervoert zaadcellen. Bij een orgasme komen zaadcellen in de prostaat. Daar vermengen ze met prostaatvocht, beter bekend als sperma, bij ejaculatie wordt dat door de plasbuis naar buiten geperst. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven en zorgt dus voor vruchtbaarheid van de man. Er zijn verschillende producten die ervoor zorgen dat de functie van de prostaat behouden blijft.

Prostaat klachten

Vanaf de puberteit begint de prostaat te groeien. Ongeveer een dertig procent van de mannen heeft rond hun vijftigste last van een vergrote prostaat en dat kan leiden tot plasklachten. Daarnaast kun je ook last krijgen van prostaatpijn. De prostaat is dan geïrriteerd of gezwollen en het gebied tussen de balzak en de endeldarm kan pijn doen. Prostaatklachten hoeven  geen voorstadium te zijn van prostaatkanker.
Een prostaat kan ook ontstoken zijn. Vaak is dit het gevolg van een blaasontsteking of een infectie van de urineweg. Bij een prostaatontsteking kun je last hebben van de volgende klachten:

 • Hoge koorts en koude rillingen
 • Hevige aandrang om te plassen
 • Moeite en pijn bij het plassen
 • Een branderig en jeukend gevoel tijdens en vlak na het plassen
 • Bloed in de urine
 • Pijn in de onderrug
 • Pijn in het gebied tussen de balzak en de anus
 • Pijn in onderlichaam en liezen tijdens zaadlozingen

Het komt ook wel eens voor dat er wat bloed bij de zaadlozing zit. Dit noemt men hemospermie en dit is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Als je hier langere tijd last van hebt is het verstandig om naar de dokter te gaan.
Als je last hebt van prostaatklachten kun je ook erectieproblemen hebben. Dit komt vaak door een combinatie van psychische en lichamelijke klachten.

Vaak plassen

Meestal hebben mannen met prostaatklachten vooral klachten bij het plassen. De prostaat heeft dan te maken met een goedaardige vergroting. Door het groeien wordt de plasbuis steeds verder dichtgedrukt. Veelvoorkomende plasklachten zijn:

 • De urinestraal is minder krachtig en soms druppelt het maar wat
 • Het duurt even voordat de eerste plas komt
 • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
 • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek
 • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt
 • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
 • Plas moeilijk op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
 • ’s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen
« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel