Een ode aan vitamine C

Een ode aan vitamine C

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is verreweg de meest bekende vitamine: vitamine C. En we twijfelen er niet aan dat jij er al heel veel vanaf weet, maar we wilden de supervitamine gewoon nog eens bejubelen. Want hij kan nogal wat.

Vitamine C

Vitamine C heeft minstens 325 functies in het lichaam, 300 enzymatische en 25 hormonale. Uit de opsomming die het Vitamine Bureau maakt over vitamine C, kun je opmaken hoe belangrijk deze vitamine is. Zo staat er: ''Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.'' Er is ook een rits gezondheidsproblemen waar vitamine C een positieve invloed op heeft:

  • De normale verkoudheid
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Virale en bacteriële infecties
  • Kinderziekten
  • Kanker
  • Stress
  • Allergie
  • Wiegendood
  • Striae

Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik (vroeger berucht bij bemanningen van zeilschepen op lange routes) ontstaan. Een tekort is onder meer te herkennen aan gewichtsverlies en vermoeidheid, daarna krijg je tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Beauty

Niet alleen ons lichaam heeft baat bij vitamine C, het doet ook veel goeds voor de uiterlijke verzorging. De vitamine is verantwoordelijk voor het aanmaken en onderhouden van collageen, draagt bij aan sterke bloedvaten en zorgt dat de huid elastisch en sterk blijft.

  • Gezonder haar: het is een van de meest effectieve voedingsstoffen om je haar te helpen groeien en versterken.
  • Het geeft je een energieke uitstraling: in eetgewoonten speelt vitamine C een essentiële rol voor de opname van ijzer, en ijzer draagt weer bij aan algemene schoonheid en gezondheid. Als je een chronisch ijzertekort hebt, kun je bloedarmoede ontwikkelen en je moe en lusteloos voelen. En dat helpt zeker niet om je fit en energiek te voelen.
  • Sterke nagels: vitamine C zorgt ervoor dat onze nagels mooi blijven en groeien, doordat het onze huid, bindweefsel, botten en bloedvaten versterkt.
  • Veroudering: uit een onderzoek uit 2007, verschenen in het American Journal of Clinical Nutrion, bleek dat vrouwen van middelbare leeftijd die meer vitamine C binnenkregen minder impuls hadden en dat hun huid aanzienlijk minder droog was. De wetenschappers denken dat wanneer je dagelijks vitamine C inneemt, het de fijne lijntjes die we vroeg of laat allemaal tegenkomen langer buiten de deur houdt.

Vormen van vitamine C

Vitamine C komt in onze voeding vooral voor in fruit, groente en aardappelen. Met name spruitjes, kiwi's en sinaasappels bevatten veel vitamine C. Voedingsexperts en biochemici zeggen echter dat de meeste mensen door voeding alleen niet genoeg van de vitamine binnen krijgen. Daar zijn supplementen voor nodig. De meest rudimentaire vorm van vitamine C is L-ascorbinezuur poeder. Dit smaakt heel zuur, etst het tandglazuur en is minder prettig in het gebruik. Daarnaast zijn er verschillende gebonden vormen: calcium-, magnesium-, en natriumascorbaat. Deze laatstgenoemde variant smaakt licht zoutig, is prettig om in te nemen, en verstoort de mineraalevenwichten in het lichaam niet. Voor gebruik na een hersenschudding of een herseninfarct (of ter vermijding van die laatste) is er de vetoplosbare vorm van vitamine C, ascorbylpalmitaat, die 'wonderen' kan doen. Er is natuurlijk ook vitamine C in tabletvorm. Bij Broeders Gezondheidswinkel kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment aan vitamine C! Heeft u vragen over vitamine C? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing