Voeding, voedsel en koolhydraten! Wat houdt het allemaal in?

Voedsel en voeding zijn verschillende begrippen. Voedsel is dat wat we eten en drinken, wat ons de nodige energie geeft om actief te kunnen zijn. Voeding is de optelsom van voedsel en de spijsvertering (de opname en uitscheiding van voedingsstoffen). Het eten van gezond voedsel is dus belangrijk, maar de spijsvertering bepaalt of al die voedingsstoffen ook op de juiste manier worden opgenomen. Wat zijn koolhydraten? Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten? Lees verder om het te weten te komen! 

Wat is voeding?

Voeding levert energie en bouwstoffen. Dit tezamen noemen we voedingsstoffen of nutriënten. Voedingsstoffen zijn nodig voor de aanmaak en het behoud van lichaamsweefsel. Op basis van de hoeveelheid waarin deze stoffen in de voeding voorkomen, zijn deze onder te verdelen in de volgende onderdelen:

  • Macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten)
  • Micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen)
  • Voedingsvezels

Niet alles wat je eet is voeding. Uit groente, fruit, kiemen, granen, vlees, vis, noten, pitten, zaden en (verse) kruiden haalt het lichaam de nodige bouwstoffen. Ze zijn dus voedzaam!

Bepaal zelf wat voeding is en wat vulling is!

Je kunt zelf ook heel goed bepalen wat voeding is of wat enkel vulling is. Fruit, een boterham met kaas of een bord soep geeft een tevreden en verzadigd gevoel. Het levert energie voor een bepaalde tijd.  Een gebakje of een reep melkchocolade is in eerste instantie heel lekker en plezierig, maar het verzadigingsgevoel is maar van korte duur. Kort hierna volgt vaak een vol en vermoeid gevoel. Voor een optimale gezondheid kies je voor meer voeding en minder vulling!

Ons lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Onze belangrijkste energieleverancier is de zon. Hierna levert voedsel ons energie in de vorm van koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Voedingsstoffen noemen we essentiële voedingsstoffen wanneer ze onmisbaar zijn en ons lichaam ze niet of onvoldoende zelf kan aanmaken. Het is dus belangrijk om deze voedingsstoffen zoveel mogelijk uit onze voeding te halen. Ondanks het feit dat water ons geen directe energie levert, is water natuurlijk ook onmisbaar!

Wat zijn essentiële  voedingsstoffen?

De belangrijkste essentiële voedingsstoffen, onze energiebronnen, zijn koolhydraten (glucose en voedingsvezels), vetten (essentiële vetzuren) en eiwitten (essentiële aminozuren). Overige energiebronnen zijn vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen. Bio-actieve stoffen zijn stoffen in voedingsmiddelen die voor de mens een gezondheidsbevorderende effect kunnen hebben, maar niet essentieel zijn.

Wat zijn koolhydraten?

Van de koolhydraten in voeding (brood, aardappels, rijst etc.) maakt het lichaam glucose, de brandstof waarop het lichaam werkt. Koolhydraten bestaan uit verschillende soorten suikers, zetmeel en vezels. Suikers zijn verteerbare koolhydraten die ons energie leveren.

Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in glucose dan andere. Daarom spreken we ook wel van 'snelle' en 'langzame' koolhydraten. De koolhydraten van bijvoorbeeld een volkoren boterham hebben meer tijd nodig dan licht brood om verteerd te worden. Het duurt langer voordat ze zijn omgezet in glucose (suikers). De langzame koolhydraten zorgen voor ee geleidelijke toevoer va energie en zorgen ervoor dat je niet direct weer trek hebt, zoals dat met snelle koolhydraten wél het geval is.

Snelle koolhydraten:

De koolhydraten (suikers) van koek, snoep en gebak worden snel in het bloed opgenomen zodat de suikerspiegel snel stijgt. na het eten van snelle koolhydraten gaat de insulineproductie omhoog, met het gevolg dat er veel suiker (glucose) uit het bloed gehaald wordt. In korte tijd daalt het bloedsuikergehalte, waardoor er opnieuw behoefte aan suiker is. Zo zorgen de snelle koolhydraten voor pieken en dalen in de suikerspiegel, waardoor het lichaam steeds sneller en vaker om meer gaat vragen.

Snelle koolhydraten zijn niet fout!

De snelle koolhydraten zijn niet per definitie fout. Voor sporters kunnen snelle koolhydraten belangrijk zijn omdat ze in een korte tijd veel energie moeten leveren. Wanneer de energiebehoefte niet extreem is kun je beter kiezen voor de langzame koolhydraten.

Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn:
Volkoren pasta
Verse zuivel
Kidneybonen en linzen
(Sinaas)appel

Voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten zijn:
Witte rijst
Kristalsuiker
Wit brood
Aardappels

Deze informatie is allemaal terug te vinden in het boek "Feiten over voeding". Deze is uiteraard te koop in onze webshop!

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op je vraag.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel