Waarom is basilicum zo goed voor je?

Het komt van oorsprong uit Zuid-Azië en is één van de allerfijnste kruiden met een rijke, aromatische geur en kan goed gebruikt worden als smaakmaker in allerlei gerechten.

Basilicum

Het heilzame effect is vooral de verdienste van de aromatische olie in het kruid die rijk is aan eugenol, kamfer en thymol. Het kruid bevordert niet alleen de eetlust, maar ook de spijsvertering wordt gestimuleerd met het aftreksel. Ook maagkrampen worden op deze manier verholpen. Tegen oprispingen kan je zelfs een heuse basilicumwijn brouwen. Wie last heeft van een darminfectie doet er goet aan enkele versnipperde bladeren aan het bereide vlees toe te voegen. Bij hoesten of braakneigingen is het aftreksel van het kruid aan te raden. Het aftreksel ken ook gebruikt worden om wonden of geïrriteerde huid te ontsmetten. Daarnaast werkt het tenslotte opbeurend en wordt al wel eens ingezet bij depressie, nerveuze uitputting en angsten. Heb je last van zenuwen? Voeg een grote lepel pesto (saus op basis van basilicum) toe aan je soepen. Die enkele druppels etherische olie van basilicum in het badwater.

LET OP: geen etherische olie van basilicum gebruiken tijdens de zwangerschap.

Culinaire smaakmaker

In de keuken wordt basilicum veel toegevoegd aan tomatengerechten. Ook samen met bijvoorbeeld knoflook, in pastagerechten en met bepaalde groenten zoals courgette en aubergine is basilicum heel goed te combineren. Verse basilicum wordt vooral veel gebruikt in salades en als basis voor pesto. Bij gebruik van verse basilicum in warme gerechten is het – om niet te veel smaak en geur verloren te laten gaan - aan te bevelen de blaadjes voor het bereiden vers te plukken en pas op het laatste moment toe te voegen.

Het gebruik

Basilicum blaadjes zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Verse basilicum kunt u het beste op een koele en donkere plaats bewaren, maar niet in de koelkast want dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak. Ook kunt u basilicum perfect invriezen of in olijfolie bewaren. Naast het gebruik in de keuken wordt Basilicum onder andere ook toegepast in de aromatherapie.

Uw eigen gekweekte basilicum

Het is heel eenvoudig om zelf te kweken, bijvoorbeeld in een pot op de vensterbank, op het balkon of in de tuin. Het kruid komt hierbij het beste tot zijn recht op zonnige plaatsen in een goed bemeste, luchtige grond. Basilicum is niet winterhard, bij het intreden van de eerste nachtvorst sterft de plant af.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel