Hooikoorts! Wat kunt u er tegen doen?

In de vorige blog "Hooikoorts! Wat is hooikoorts precies?" is uitgelegd wat hooikoorts precies is. In deze blog geven we verschillende adviezen om hooikoorts te bestrijden. Lees welke producten u allemaal kunt gebruiken en ga een stuk fijner het voorjaar en de zomer tegemoet!

Producten die wij adviseren bij hooikoortsklachten:

 • Ter preventie, tenminste 6 weken voordat het hooikoortsseizoen begint, dagelijks 1 capsule It’s Pure Scutellaria nemen. Bij acute hooikoortsklachten 2 capsules Scutellaria per dag innemen!
 • It’s Pure Ester C-500: vitamine C heeft een anti-histaminewerking! Patiënten met lage plasmaascorbaatspiegels hebben verhoogde histaminespiegels en suppletie met vitamine C verlaagt deze histaminespiegels.
 • Ook OPC heeft een anti-histaminewerking! Het remt de aanmaak van histamine door een enzym te remmen dat histamine aanmaakt uit het aminozuur Histidine. OPC remt ook de vrijmaking van Histamine, omdat het de cellen remt die de mestcellen openbreken. Ook werkt OPC ontstekingsremmend.
 • Stuifmeelkorrels: deze bestaan uit vele aminozuren, mineralen, suikers, vetten en water. Er wordt wel gezegd: stuifmeel bevat alles wat een organisme nodig heeft om te leven! Aan stuifmeelkorrels worden vele gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend: het werkt ontstekingsremmend (hiervoor belangrijk bij hooikoorts) en het verhoogt de immuniteit. Daarnaast reguleert het de stoelgang, verbetert het humeur, vergroot het zichtvermogen, ondersteunt bij porstaatklachten en gaat haaruitval tegen.
  • Honing: bijen verzamelen nectar en stuifmeel uit bloemen. Nectar wordt honing en de stuifmeel wordt gebruikt als voedsel voor de larven. De met honing gevulde raten worden in een soort centrifuge geplaatst en door de ronddraaiende beweging wordt de honing uit de cellen van de raten geslingerd. De in de raten aanwezige stuifmeel wordt er zo ook uitgeslingerd en komt uiteindelijk met de honing in de pot terecht.
  • In de honing zitten allerlei stoffen, die heilzaam zijn voor de mens. Voor hooikoortspatiënten zijn er twee stoffen die erg waardevol zijn: stuifmeel en een stof, die door de bijen aan de honing wordt toegevoegd en als een soort natuurlijk conserveringsmiddel fungeert. Vooral het effect van de stuifmeel is eenvoudig te verklaren. Door vroegtijdig en alle dagen een kleinehoeveelheid honing te consumeren krijgt de patiënt ook een minuscule hoeveelheid stuifmeel binnen en wordt er immuniteit opgebouwd.

   Als de bloeimaanden komen en de lucht weer stuifmeel gaat bevatten zijn de slijmvliezen gewend aan de stoffen waarop ze anders overmatig reageren, geïrriteerd en ontstoken raken. Een honingkuur kan zeer effectief zijn bij mensen met hooikoorts. Neem dan tenminste elke dag een flinke theelepel honing, het liefst het hele jaar door, maar zeker vanaf januari/februari tot na de zomer.

  Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
 • cees

  Hallo

  Is quercetine in capsules ook efectief om in te nemen. Heb nu al klachten. Doodmoe en zere ogen...

  Mvg Cees

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Cees,

   De werking van quercetine is:

   Allergieën
   Quercetine vermindert symptomen van allergieën. Wanneer een allergeen of lichaamsvreemde stof ons lichaam binnendringt wordt door speciale cellen (mestcellen) in ons afweersysteem histamine vrijgemaakt. Histamine veroorzaakt een ontsteking door aderen te verwijden en de doorlaatbaarheid van bloedvaten en capillairen te vergroten. Quercetine verhindert de productie van histamine door beïnvloeding van een tweetal enzymen die bij het vrijmaken hiervan door de mestcellen betrokken zijn 2,3,5. Quercetine vermindert tevens de aanmaak van een groep ontstekingsbevorderende stoffen die leukotriënen worden genoemd. Deze leukotriënen veroorzaken een aantal symptomen die met allergieën gepaard gaan 2,5. Natriumcromoglicaat, een medicijn dat veelal wordt voorgeschreven bij astma en allergieën, heeft een structuur die sterkt lijkt op de structuur van quercetine. Dit verklaart mede de vergelijkbare werking van quercetine en natriumcromoglicaat bij allergische aandoeningen 2,3,5.

   Met vriendelijke groet,

   Helene
   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel