Argaan

Argaan is een koudgeperste plaantaardig vette olie uit de noten van de argaanboom.

Argaan is karakteristiek

Deze doornige boom is een van de oudste bomen ter wereld en behoort ook tot de oudste cultuurgewassen van de mens. Vroeger bedekten argaanbomen geheel Noord Afrika en waren zeer belangrijk voor overleving van de Berberbevolking. De bomen zorgden voor schaduw (mens en dier), brandhout, vruchten, olie en bouwstoffen. Nu groeit de argaanboom aalleen nog maar in de zuidwest hoek van Marokko. Omdat de boom zeldzaam is (geworden), wordt argaan tegenwoordig door de UNESCO beschermd.

Het duurt bijna een jaar voordat de fruit rijp is. Scherpe doorns aan de takken maken het onmogelijk het fruit met de hand te plukken. Ze worden geoogst als ze op de grond vallen in de zomer. Echter, geiten laten zich niet door de doorns afschrikken en kunnen in de bomen klimmen als ze de kans krijgen. Ze eten de vruchten en de steenharde noot wordt in de ontlasting terug gevonden. De afgevallen noten worden door de vrouwen verzameld. Het fruit dat van de boom wordt gesorteerd en met de hand geopend om de harde noot eruit te halen. De noten worden gekraakt tussen twee stenen. In elke noot ligt een 'amandel'. Het zijn vooral kleine vrouwencoöperaties in de dorpen die de olie produceren en in de handel brengen.

Bijzonderheden olie

Als alle zaden ('amandels') uit de noten zijn gehaald, worden ze gesorteerd en wordt het vezelachtige materiaal dat aan de zaden kleeft, verwijderd. Er zijn twee soorten argaanolie beschikbaar. Voor de agronomie in de keuken worden de noten licht geroosterd. Ze worden dan fijngestampt met behulp van een soort molensteen. De pasta wordt vervolgens gescheiden van de olie. Alles is handwerk. Het kost ongeveer tien tot twaalf uur om de noten schoon te maken en te kraken om ongeveer een liter olie te produceren. Deze geroosterd olie heeft een heerlijke notensmaak en is een fantastische smaakmaker in de keuken. De tweede soort agronomie wordt geproduceerd (koude persing) van de ongeroosterde noten. Deze oranjegele olie wordt voornamelijk geproduceerd uit ongeroosterde zaden en wordt gebruikt in de huidverzorging.

Argaanolie bestaat voor het grootste deel uit oliezuur (tot 48%) en linolzuur (30-40%). Als vetbegeleidendestoffen (onverzeepbare stoffen) zijn het gehalte aan vitamine E opvallend, evenals fytosterolen, squares en carotenoïden. Al deze bestanddelen dragen bij aan een gezonde, weerbare huid.

Eigenschappen en toepassing bij uitwendig gebruik

De laatste jaren is argaanolie populair geworden in de huidverzorging. Men kan het puur op de huid gebruiken of anders mengen met een andere basisolie. De cosmetische olie blijft niet lang op de huid liggen, maar wordt snel geabsorbeerd waarbij het de belangrijke huidlipidelaag herstelt en ontsteking kan verzachten en verkoelen. Het is een heerlijke gezichtsolie dat de huid verzacht. Als men de notengeur te sterk vindt kan men afgaan vermengen met een andere basisolie. Argon kan rimpels reduceren en helpt ter voorkoming van zwangerschapsstrepen (gemengd met de essentiële lie van mandarijn). De olie is vooral geschikt bij droge huid en ter verlichting van psoriasis en droog eczeem. Met andere woorden: een geschikte olie bij beschadigde, maar ook verouderende huid.

Argon bevat ook zeldzame, maar waardevolle plantensterolen die niet in andere plantenoliën gevonden worden; deze hebben een ontstekingsremmende kwaliteit die gunstig kan zijn bij artritis en andere reumatische aandoeningen. Argaanolie heeft ook bij neurodermitis (daarbij is het goed met kokosolie te vermengen) zijn nut bewezen. Droge, ruwe huid met zijn verstoorde hoornlaagbarrière wordt soepeler, ontsteking en jeuk worden verzacht.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel