Lang gezond en energiek blijven? Neem algen!

Hoewel algen al lang bestonden voordat de dinosaurussen er waren, groeit pas de laatste jaren de publieke aandacht voor de vele gezondheidsvoordelen die ze te bieden hebben. We hebben een aantal belangrijke daarvan, dit is lang niet alles, op een rijtje gezet.

Spiruline, algen

Deze specifieke vorm van de blauwgroene alg bestaat naar schatting al meer dan 3 miljard jaar en is rijk aan eiwitten, vitaminen, essentiële aminozuren, mineralen en essentiële vetzuren, zoals y-linoleenzuur (GLA). Het wordt inmiddels over de hele wereld verkocht als voedingssupplement over de hele wereld verkocht als voedingssupplement. Tot voor kort werd het belang van spirulina vooral gezien in haar voedingswaarde. Maar nu worden ook mogelijke therapeutische effecten aan de alg toegeschreven. Spirulina:

 • Boost het immuunsysteem: verschillende testen hebben aangetoond dat spirulina de productie vergroot van anti-lichamen, infectie-bestrijdende proteïnen en andere cellen die de immuniteit verbeteren;
 • Geeft energie;
 • Gaat allergische reacties tegen: Spirulina kan verlichting van allergische rhinitis (allergieën en hooikoorts) geven. Dit is gebleken uit een studie gepubliceerd in 2008 in de Europese Archieven van Oto-Rhino-Laryngologie;
 • Vermindert de kans op kanker: Spirulina bevat belangrijke hoeveelheden fycocyanine, een blauw pigment en een krachtig anti-oxidant waarvan onlangs in wetenschappelijke studies is aangetoond dat het de groei van kanker kan remmen. Het blijkt daarnaast de potentie te hebben om de negatieve effecten van chemotherapie en bestraling te verminderen;
 • Normaliseert het cholesterolniveau;
 • Is geschikt voor vegetariërs: Spirulina bevat twaalf keer meer proteïne dan rood vlees.

Chlorella, algen

Chlorella wordt nogal eens verward met spirulina, maar er zijn belangrijke verschillen. Spirulina is vele duizenden jaren ouder dan chlorella en heeft niet de harde celwand die chlorella wel heeft. Chlorella komt zodoende dichter in de buurt van een plant. Het voorziet het lichaam niet alleen in bijna al haar voedingsbehoeften, het heeft ook een aantal eigenschappen die de gezondheid positief beïnvloeden. Chlorella:

 • Stimuleert de aanmaak van T-cellen in het bloed (actief tegen virussen en kanker);
 • Heeft ontgiftende eigenschappen;
 • Heeft RNA en DNA dat wordt geassocieerd met ouderdomsvertraging;
 • Is net als spirulina een goede vleesvervanger;
 • Verspreidt zich snel: Chlorella bevat een unieke stof, genaamd de Chlorella Groei Factor (CGF). Dit stofje zorgt ervoor dat het algje zich razendsnel kan vermenigvuldigen;
 • Zorgt voor gezonde darmen en een goede spijsvertering;
 • Ondersteunt de hormoonbalans in het lichaam.

Aanschaf en gebruik

Er zijn heel veel verschillende soorten spirulina en chlorella te verkrijgen, dus het is belangrijk dat klanten het juiste product aanschaffen. Omdat de algen vaak in een oncontroleerbaar gebied groeien, kunnen ze vervuild raken met zware metalen en andere giftige stoffen. Het is daarom belangrijk om een organische variant te kiezen die afkomstig is van een betrouwbare en goed te achterhalen bron. Dan zijn er zo goed als geen bijwerkingen te verwachten. Algen kun je nemen in de vorm van capsules of poeder. De capsules slik je uiteraard gewoon in, indien gewenst meerdere keren op de dagen. Zowel spirulina als chlorella hebben echter detoxerende eigenschappen, dus het is verstandig de dosis langzaam op te bouwen. Omdat de algen in principe beschouwd kunnen worden als voeding, is uiteindelijk een dagelijkse dosis van 10 gram aan te raden. Voor iemand met een actieve leefstijl mag dat zelfs nog wat meer zijn. Denk er aan om er veel water bij in te nemen, op die manier kan het beter in het lichaam worden opgenomen. De poeder kan op diverse manieren gebruikt worden. Het kan worden verwerkt in de soep, in een smoothie, in de yoghurt en zelfs over de popcorn. Er is ook chocola, brood en pasta te koop waar chlorella en spirulina in zijn verwerkt.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel