10 tips om uw bloedvaten schoon te houden

Uw slagaders zijn bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen vervoeren van je hart naar de rest van je lichaam. Ze gaan naar zowel je hersenen en de toppen van je tenen.

Bloedvaten schoonhouden

In een gezond lichaam stroomt het bloed ongestoord door de aderen. Maar bloedvaten kunnen langzaam verstopt raken. Een proces dat al vaak op jonge leeftijd begint. En hoe nauwer de vaten, des te minder goed het bloed kan komen waar het nodig is. Met alle gevolgen van dien.

Meest voorkomende klachten zijn:

 • Zware benen na een wandeling, vermindering van de conditie
 • Koude handen en voeten
 • Tintelende handen
 • Minder gehoor

In het ergste geval raken de bloedvaten zelfs verstopt.

De belangrijkste oorzaken

De belangrijkste oorzaken bij het verstoppen van je bloedvaten worden in verband gebracht met het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen waarbij stoffen toegevoegd zijn zoals: verzadigde vetten, chemicaliën en gifstoffen. Maar je zult versteld staan om te weten dat er net zoals er voedingsmiddelen zijn die verstoppingen in uw aderen veroorzaken ook een aantal voedingsmiddelen zijn die ze ook weer schoon maken.

10 tips om uw bloedvaten schoon te houden

1. Knoflook:
Knoflook wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie en hart-en vaatziekten sinds oude tijden. Volgens een studie gepubliceerd in Preventieve Geneeskunde, kan knoflook de coronaire calcificatie (resultaat van calcium afzetting in de kransslagaders en dient als een marker voor plaquevorming) remmen. Een andere studie uitgevoerd door een Duitse wetenschapper Professor Güautnter Siegel, vond dat knoflook in poedervorm de vorming van nanoplaque (de eerste bouwstenen van plaque) verlaagd tot 40% en verlaagd de grootte van de nanoplaque die reeds gevormd wordt met maximaal 20%.

2. Druiven:
In druiven zitten flavonoïden die de levendige paarse druiven kleur geven zoals in druivensap en rode wijn. De flavonoïden, quercitine en resveratrol, lijken het meest te worden geconcentreerd in de huiden, stengels en zaden van druiven in plaats van hun sappige middensecties. Het is aangetoond dat deze flavonoïden de oxidatie van LDL-cholesterol ("slechte" cholesterol), wat leidt tot de vorming van plaque in de aderwanden, voorkomt. Ze kunnen ook het risico verlagen op het ontwikkelen van bloedproppen (die leiden tot hartaanvallen).

3. Bessen:
Bessen (zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en bramen) zijn rijk aan anti-oxidant flavonoïden (zoals anthocyanen). Ze kunnen het verharden van de slagaderen helpen te voorkomen, en helpen om tandplak schuren van de wanden van de slagaders af te halen.

4. Appels:
Appelen bevatten 'pectine, een oplosbare vezel die cholesterol verlagend werkt. Waarschijnlijk gebeurt dat door te interfereren met de intestinale absorptie van galzuren, die dwingt de lever het circulerend cholesterol te gebruiken om meer gal. Ze bevatten ook quercetine, kalium en magnesium, die helpen bij het onder controle houden van uw bloeddruk. In andere rijke vruchten zoals peren en citrusvruchten zit ook pectine.

5. Spinazie:
Spinazie is rijk aan luteïne, een plant carotenoïde, die niet alleen beschermt tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, maar helpt ook bij het voorkomen van hartaanvallen bij het bijhouden van de aderwanden duidelijke opbouw van cholesterol.Spinazie heeft ook een hoog kalium en foliumzuur gehalte. Die beide zijn de belangrijkste lijnen van verdediging tegen hoge bloeddruk.

6. Vis:
Vooral vette vis zoals zalm en tonijn, die omega-3 vetzuren bevatten, voorkomen de vorming van bloedstolsels, en cholesterol wordt beschadigd of geoxideerd. Bij een studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Southampton, is er uitgekomen dat omega-3 oliën de opbouw van vetafzettingen in de slagaders stoppen.

7. Olijfolie:
Studies hebben aangetoond dat de moleculen van slechte cholesterol bij vermenging met enkelvoudig onverzadigde vetten (gevonden in olijfolie) minder waarschijnlijk worden geoxideerd (alleen geoxideerd cholesterol is in staat om zich aan uw vaatwanden plaques te vormen).

8. Tomaten:
Tomaten zijn rijk aan carotenoïden lycopeen, de stof die tomaten hun kleur geeft. Het is een antioxidant die het risico van atherosclerose aanzienlijk kan verlager met 50 procent. Volgens een nieuwe studie, die uitgevoerd is door Koreaanse onderzoekers, helpt lycopeen bij het voorkomen van het verharden van de slagaders of atherosclerosen. In de studie vonden de onderzoekers dat de vrouwen met de hoogste niveaus lycopeen in hun bloed het minste stijfheid in hun slagaders hebben, en vrouwen met de laagste niveaus lycopeen hadden daar meer last van.

9. Groene thee:
Groene thee bevat ook krachtige antioxidanten genaamd flavonoïden. die cellen) kan verbetering van de gezondheid van de delicate epitheelcellen van de bloedvaten en helpt uw risico op hart-en vaatziekten te verlagen. Endotheelcel dysfunctie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van verstopte slagaders. Onderzoekers ontdekten dat mensen die groene thee drinken ervaren dat de slagader verbreding aanzienlijk toegenomen (dilatatie) - een teken van een betere bloedvat functie. De hoogste stijging staat genoteerd op 30 minuten.

10. Granaatappel:
In Granaatappelen en het sap daarvan is een hoog gehalte aan antioxidanten, die de levensaders kan helpen bij de bestrijding van verharding, gevonden. In nieuwe studie is gebleken dat granaatappelsap niet alleen lijkt het verharden van de slagaders te voorkomen door het verminderen van aantasting van de bloedvaten, maar het kan ook de progressie van deze ziekte omkeren. De tests toonden aan dat granaatappelsap de effecten van stress op de menselijke bloedvaten en cellen verminderd door het stimuleren van het aanmaken van stikstofoxide. Er wordt gedacht dat deze chemische stof helpt slagaders open te houden en het bloed te laten stromen.

De grote schoonmaak

Omdat het niet gemakkelijk is om alle specifieke voedingsstoffen dagelijks en in de juiste hoeveelheid in te nemen, kan het belangrijk zijn om een voedingssupplement te nemen. Vascu Vitaal is een natuurlijk supplement dat een bijdrage kan leveren om onze bloedvaten schoon te houden, ons immuunsysteem te stimuleren en onze conditie te verbeteren. Zie onder het bericht de producten die wij aanraden!

Heeft u vragen over het schoon houden van de bloedvaten? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
 • Lieneke van wingerden

  Hallo ik heb een vraag over dit middel , ik slik metoprololsuccintaat 50 , clopidogrel 75 , vit d 800ie pantoprazol40 Mg magnesium met b6 en rode gistrijst ... kan ik hierbij de vascu vitaal gebruiken of moet ik dan wat laten staan van boven genoemde .
  Ik hoor het graag
  Vr gr Lieneke

  Reageren
 • ShonRuth

  Goedemorgen,
  Ik heb een vraag: hoelang zou ik 5 a 6 van de Vascu vitaal moeten innemen?
  Ik gebruik ook bloedverdunners, kan ik ze toch innemen?

  Groet,
  ShonRuth

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste,

   Dit product kan in combinatie met bloedverdunners en de dosering is afhankelijk van de leeftijd. De hoge dosering gebruik je als u bijvoorbeeld 50 bent 5 maanden hoog daarna kun je naar een onderhoudsdosering van 2a3 per dag. Bent u 60 dan 6 maanden etc.

   Met vriendelijke groet,
   Helene Melis

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Ria

  Heb bij het lopen pijnlijke benen,welk voedingsupliment kan ik het beste nemen/

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste mevrouw Dekkers,

   Paardekastanje versterkt de bloedvaten en kan daardoor helpen tegen pijnlijke, vermoeide benen. Van het merk Lamberts hebben we Hawthorne tabletten, deze zijn het sterkst, of Vogel heeft Aesculaforce.

   Met vriendelijke groet,

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste mevrouw Dekkers,

   Per vergissing noemde is in de eerdere mail Hawthorne tabletten. Dit moeten Horse Chestnut tabletten zijn. Dat is namelijk paardekastanje.

   Met vriendelijke groet,

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • […] eerste instantie moet je je levensstijl aanpassen. Denk hierbij aan gezond eten (zo min mogelijk zout), afvallen, voldoende bewegen en met spanning en stress om leren gaan. Werkt […]

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Het is zeker belangrijk om gezond te eten en minder zout te gebruiken maar zeker ook zo min mogelijk vlees te gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Helene
   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Henk van Gent
  Henk van Gent (16 Mei 2018 om 12:53)

  Beste mevrouw Melis,

  Eerder in deze blog stelt u dat dat vascu vital kan worden gebruikt met bloedverdunners. Op de website van de fabrikant staat dat het gebruik an vascu vital niet ia aan te raden wanneer men een bloedverdunner gebruikt. Ik gebruik plavix (anti klontering ) Nu bestaan er van vascu vital 3 soorten.
  1 met vitamine K2, 1 met weefsel extracten en 1 met plantenextracten. Welk van de drie kan ik het beste gebruiken en hoe lang mag/kan ik daarmee doorgaan.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Henk, die met k2 in combinatie met bloedverdunners is niet aan te raden (hoewel de meningen daar ook verdeeld over zijn). De andere 2 kun je wel gewoon gebruiken met elke soort bloedverdunner.
   Wij hebben de beste werking met de wefselextracten.

   Met vriendelijke groet,

   Helene
   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Henk van Gent
  Henk van Gent (17 Mei 2018 om 22:38)

  Beste Helene.
  Dank voor uw snelle reactie.Ik heb vernomen dat Vascu Vital met weefselextracten het weefsel iedere keer andere hoeveelheden hormonen bevatten. Het schildklierweefsel versnelt wel is waar de verbranding maar zou ook hartkloppingen kunnen veroorzaken. Wat is u daarvan bekend.?
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Henk de hoeveelheid die dit bevat geeft normaal geen klachten hierop. Als u hier toch gevoelig voor bent kunt u beter de plantenextracten nemen.

   Met vriendelijke groet,

   Helene

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Henk van Gent
  Henk van Gent (19 Mei 2018 om 10:01)

  Stelde op 17 mei jl. nog aanvullend een vraag.
  Kan ik daarop nog een reactie krijgen.
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  Reageren
 • Henk van Gent
  Henk van Gent (20 Mei 2018 om 21:27)

  Beste Helene.

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Ga toch maar voor de weefselextracten.

  Vriendelijke groet,

  Henk

  Reageren
 • Edith

  Ik heb n vraag om mijn bloedvaten schoon te krijgen bij n verdachte verstopte slagader welke kan ik dan t beste nemen?
  Groetjes Edith

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Goedendag,

   Ik zou vitamine k2 innemen in combinatie met resveratrol van vitena.

   Vitamine K en aderverkalking

   Verkalking van de slagaders is een onafhankelijk risicofactor voor de ontwikkeling van atherosclerose. Nieuwe inzichten tonen aan dat verkalking van de vaatwand al in een vroeg stadium optreedt en niet enkel in het eindstadium[8]. Bij het verkalken wordt calcium in de vaatwand afgezet en verliest de slagader zijn elasticiteit. Verkalking heeft invloed op de ernst en progressie van atherosclerose.
   Er zijn geen geneesmiddelen voorhanden die het proces van kalkafzetting kan voorkomen of terugdringen. De geneesmiddelen die voorhanden zijn om hart- en vaatziekten te bestrijden zijn gericht op bloeddrukverlaging, cholesterolverlaging, vaatverwijding en bloedverdunning.


   Resveratrol is een polyfenol (stibenoide) welke bij degeneratieve aandoeningen ondersteunend werkt.
   Resveratrol verstevigt o.a. de vaatwand en verbetert de doorbloeding. Het wordt daarom toegepast ter preventie van hart- en vaatziektes. Bovendien beschermt het weefsels tegen schade ten gevolge van vrije zuurstofradicalen.

   Softclaim: ondersteunt de vaatfunctie.

   Indicaties
   * Aderontsteking
   * Angina pectoris
   * Arteriosclerose
   * Atherosclerose
   * Bloeddruk, verhoogde
   * Cholesterolgehalte verhoogd
   * Degeneratieve aandoeningen
   * Hart en vaatziektes
   * Koude handen en voeten
   * Ouderdomsverschijnselen
   * Raynaud, syndroom van
   * Rusteloze benen
   * Spataderen
   * Trombose
   * Veroudering
   * Vrije radicalen belasting
   * Zware benen

   Combinaties met andere producten
   Goed te combineren.

   Met vriendelijke groet,

   Helene

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel