Haaruitval en haargroei

Haaruitval. Iedereen, ook degenen met een gezonde haardos, verliest dagelijks een hoeveelheid haar. Dit merk je bij het kammen of borstelen, maar je ziet het ook in het doucheputje en bij het legeren van de stofzuigerzak. Als je wat langer haar hebt, valt dit natuurlijk wat meer op. Een beetje haaruitval is dus geen reden tot bezorgdheid.

Beperkt haaruitval maakt deel uit van de normale haarcyclus. Hoewel sommige mensen extreem lang haar kunnen 'sparen', is de levensduur van een afzonderlijke haar maar betrekkelijk kort. Zeker als je het vergelijkt met een mensenleven, namelijk maar twee tot zes jaar. Dan wordt deze haar losgelaten uit de haarwortel, valt dus uit en vervolgens groeit er in de meeste gevallen een nieuwe haar uit diezelfde haarwortel. Een haarwortel kan zo'n tien tot twaalf keer in zijn bestaan een nieuwe haar produceren. De haarcyclus bestaat overigens voor het grootste deel uit de groeifase, waarna een overgangsfase volgt van een paar weken. Hierin komt de groei langzaam tot stilstand. Dan is de rustfase bereikt en kan het nog een maand of drie duren voordat de haar uitvalt.

Haargroei

Haren groeien vanuit de haarzakjes die zich in de lederhuid (net onder de opperhuid) over vrijwel het hele lichaam bevinden. Onderin deze haarzakjes zitten de haarkiemen waar de uiteindelijke haren worden aangemaakt doordat nog levendige cellen zich vermeerderen en naar buiten drukken. Deze cellen sterven af en persen zich samen tot de haarschacht die vooral uit het eiwit 'keratine' bestaat. Haren bevatten ook de pigmentstof melamine, waarvan twee types bestaan, en dat is bepalend voor (verschillen in) de haarkleur.

Typisch

Haargroei over vrijwel het hele lichaam is een typisch kenmerk van de meeste zoogdieren. Hoewel het bij veel dieren ook wel 'bont' genoemd wordt. Ook bij de mens groeit haar over het hele lichaam, met uitzondering van de handpalmen, de voetzolen en de lippen. Over een groot deel van het lichaam is deze haargroei bij de mens echter geëvolueerd tot fijne, korte en vaak nauwelijks zichtbare donshaartjes. Hierdoor staat de mens ook wel bekend als de 'naakte' of 'kale aap'. Sommige lichaamsdelen zijn nog wel met een hoeveelheid haar bedekt zoals wenkbrauwen, schaamstreek en oksels. Hier heeft de haargroei nog een duidelijke functie. Zo dienen de wenkbrauwen voor bescherming van de ogen (tegen zweet en vocht) en lijken schaam- en okselhaar een rol te hebben bij de verspreiding van lichaamsgeuren om de seksuele aantrekkingskracht te vergroten.

Ongewenst

De hoeveelheid lichaamshaar kan sterk verschillen en is bij mannen nadrukkelijker aanwezig dan bij vrouwen. Vanuit het vrouwelijke schoonheidsideaal wordt in onze cultuur daarom vaak veel aandacht besteed aan het tegengaan van ongewenste haargroei door middel van scheren, epileren en harsen. Maar ook veel mannen blijken tegenwoordig om esthetische redenen vaak te kiezen voor een goed verzorgde gladde huid in plaats van een mannelijk behaard lichaam. Klik hier voor de ontharingsproducten van Broeders Gezondheidswinkel.

Hoofdhaar

Het meest kenmerkende  voor de menselijke beharing is echter het hoofdhaar. Het speelt een belangrijke rol in verschillende culturen, bij het uiterlijk, het imago, maar ook (zelf)respect en eigenwaarde. Het is bepalend voor iemands schoonheid, maar ook voor het modebeeld, wat betreft kleur, vorm (het kapsel) en lengte. Haaruitval en kaalheid kunnen daardoor aanleiding zijn voor bezorgdheid, gêne en verlies aan zelfrespect. Maar ook hierop is het modebeeld van invloed. Zo is kaalhoofdigheid op jonge leeftijd bij mannen tegenwoordig ook erg trendy.

Kenmerken

De hoeveelheid haren die mensen op hun hoofd hebben, hangt samen met de haarkleur. Blondharigen hebben grootste aantal met zo'n 140.000 stuks, gevolgd door bruin- en zwartharigen met ongeveer 110.00 terwijl roodharigen er met 90.000 de minste hebben. Een mensenhaar is ongeveer 0,05 mm dik en een hoofdhaar kan wel een halve meter lang worden, bij vrouwen vaak nog wat langer. Haren groeien zo'n 0,3 mm per dag, wat neerkomt op 1 cm per maand. Veel van deze kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillen en zijn voor een groot deel erfelijk bepaald. Tussen vrouwen en mannen zijn er nog andere verschillen in haarkenmerken dan alleen de lengte. Zo komt jeugdige haaruitval vooral voor bij mannen voor. Vrouwenhaar is vaak wat voller en schijnt ook sterker te zijn.

Haaruitval

De medische term voor kaalheid is alopecia en is onder te verdelen in verschillende vormen. Ongeveer de helft van de mannen wordt in meerdere of mindere mate kaal bij het ouder worden, soms al op 18-jarige leeftijd. Er kunnen inhammen ontstaan net boven het voorhoofd, die zich steeds verder uitbreiden totdat vrijwel de gehele kruin haarloos is geworden. Deze vorm, alopecia androgenetica, is erfelijk bepaald en wordt tevens aangestuurd door hormonale ontwikkelingen, vooral verhoogde spiegels van dihydrotestoteron. Ook bij vrouwen kan deze vorm van haaruitval zich in wat lichtere vorm voordoen, vooral op gevorderde leeftijd. Het haar wordt bij hen beduidend dunner waardoor de hoofdhuid duidelijk zichtbaar wordt. De haarlijn verandert echter niet. Ook dit is erfelijk bepaald en staat onder invloed van de hormoonhuishouding.

Haarverlies

Naast de erfelijk en hormonaal bepaalde kaalheid kan haaruitval ook door verschillende andere oorzaken ontstaan zoals huid- en andere lichamelijke aandoeningen, geneesmiddelen en gifstoffen. Haaruitval kan veroorzaakt worden door gewichtsverlies, ernstige ziekten of bepaalde niet goed werkende organen. Ook huidbeschadigingen en littekens kunnen plaatselijk tot haarverlies leiden. Chemotherapie (bij de behandeling van kanker) kan tot volledige kaalheid leiden. Gelukkig is dit vaak tijdelijk en groeit het haar na voltooiing van de behandeling weer aan. Dit gebeurt ook bij haaruitval door geneesmiddelgebruik wanneer de behandeling wordt gestaakt. Medicijnen die tot haaruitval kunnen leiden zijn onder andere bloeddrukverlagend, de anticonceptiepil en vitamine A. Plotselinge kaalheid, vaak gepaard gaand met andere lichamelijke klachten, kon vooral in vroegere tijden een aanwijzing zijn voor een misdrijf in de vorm van vergiftiging.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel